Beren op de weg
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Wat houdt jou nog tegen om te kiezen voor jezelf?

Een zonnige dag in Sequoia National Park in California. Op ons dooie gemak rijden we door de prachtige natuur tot we een paar 100 meter voor ons een hoop mensen stil zien staan bij een rotswand. Nieuwsgierig naar wat al die mensen de aandacht trekt, parkeren we de auto aan de overkant van de weg. Op het moment dat ik wil uitstappen zie ik onder mijn raam een kleine zwarte beer. Een jonkie nog, scharrelend in de struiken en klimmend over boomstronken. En dan heeft hij er opeens genoeg van en loopt bedachtzaam naar de weg, kijkt goed en steekt over. Op weg naar zijn moeder.

Het was schitterend om dit van zo dichtbij te kunnen zien en we waren dolblij om zwarte beren in het wild te hebben gezien. In het dagelijks leven zijn we over het algemeen niet dolblij met “beren” op de weg. Dit soort beren zijn grappig genoeg vaak het omgekeerde van de echte beren.

Waar echte wilde beren zien er lief en aandoenlijk uit, maar het zijn levensgevaarlijke roofdieren die je maar beter uit de weg kunt gaan.

De beren die wij in ons dagelijks leven tegenkomen daarentegen zijn vaak door onszelf gecreëerde en als levensgevaarlijk bestempelde wezens, maar in werkelijkheid zijn deze beren zo onschuldig als wat. Toch blijken ze lastig te negeren.

Beren op de weg

Iedereen heeft wel wat beren, ikzelf heb er meer dan de totale populatie beren in het wild. Als ik iets van plan ben te doen wat ik spannend vind of wat nieuw is, dan zijn ze er als de beren-bij.

Workshops geven is een goed voorbeeld. Ik doe dat nog niet zo lang en vind ik nogal spannend, understatement. Tegelijkertijd vind ik niks leuker dan de grens opzoeken, iets nieuws aangaan en mijn kennis inzetten voor een groep mensen.

Dat zorgt hier intern dus voor een behoorlijk dilemma. Vaak zegt mijn hart direct en impulsief, ja! Mijn hoofd is op dat moment blijkbaar net even iets anders doen, want daar hoor ik op dat moment helemaal niks van. Duurt nooit lang overigens en als mijn hoofd zich laat horen, dan is dat ook luid en duidelijk.

Vooral in de dagen voorafgaand aan mijn optreden als workshopleider is mijn hoofd de baas. En mijn hoofd is, als je het positief bekijkt, heel creatief. Die zorgt ervoor dat er zich in mij een ware Blockbuster dramafilm afspeelt. Je kent ze wel die films waarbij het ene drama, het andere opvolgt. Het is (bijna) ongeloofwaardig. In mijn film mij vergeet ik mijn spullen, kom ik te laat, hadden ze mij helemaal niet verwacht, komen er geen deelnemers opdagen en krijg ik – als hoogtepunt – voor de volle groep een black-out. Wat een horror. Ik weet niet meer wat ik moet zeggen, sta maar wat te stamelen en wordt uitgelachen door de deelnemers.

Mijn hart voelt dat ik dit kan en wil, maar mijn hoofd zegt mij dat ik het niet kan. Dat ik zal falen en dat de deelnemers mij daarom raar en stom zullen vinden. Die overtuiging is sterk en nog niet zo lang geleden zou dit er vast en zeker voor hebben gezorgd dat ik nooit een workshop zou geven of überhaupt overwegen. Ben jij gek, veel te gevaarlijk!

“Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt,
het is onze gedachte over dat probleem”Tot ik tijdens coaching in aanraking kwam met “The Work” van Byron Katie.

Ik ontdekte dat ik behoorlijk wat belemmerende overtuigingen heb – surprise! -, en niet veel later welke het zijn en hoe ik er in het dagelijks leven beter mee om kan gaan. Dat laatste wil ik graag met je delen.

Waarom hebben we belemmerende overtuigingen?

Er zitten zich nu vast mensen af te vragen, waarom je eigenlijk van dit soort overtuigingen hebt als ze je toch maar in de weg zitten? Je houdt toch alleen maar aan iets vast als het ook iets goeds oplevert? En dat klopt dus ook helemaal, ze leveren ons ook iets op. Als dat niet zo was dan hadden we ze simpelweg niet.

Mijn overtuiging dat ik ga falen en zal worden afgewezen beschermt mij eigenlijk tegen een pijn die ik probeer te vermijden. Een pijn waarvan iets in mij denkt: als ik dat voel, no way dat ik dat ga overleven. De pijn van het daadwerkelijk falen en afgewezen worden. Door ervan uit te gaan dat het “ergste” zal gebeuren, heb ik de pijn in zekere in al voor-gevoelt zodat in het geval dat dit mocht gebeuren die pijn niet zo hard binnenkomt.

Het is een manier om mezelf te beschermen. Niet tegen het falen of de afwijzing maar wel tegen de pijn die ik daardoor zou kunnen voelen. Het is de diepste pijn: Ik doe er niet toe.

Stap 1. welke overtuiging zit jou nu in de weg?

Weten waarom je zenuwachtig, bang of wat dan ook bent. Vraag je dus eerst af hoe het komt dat je jezelf zo voelt? Waar ben je echt bang voor?

Natuurlijk is dat niet het houden van een presentatie, het voeren van een sollicitatiegesprek of het bellen van een onbekende. Er zit iets achter en dat is precies wat je eerst uit moet vogelen en dat kost tijd en oefening. Hulp van iemand anders kan hierbij erg handig zijn. Het is namelijk knap lastig om jezelf te ondervragen .

Als je jouw overtuiging hebt ontdekt, dan mag je daar best trots op zijn. Je weet nu wat je tegenhoudt en daarmee is de belangrijkste stap al gezet. Tijd voor stap 2.

Stap 2. onderzoek je overtuiging

Je kunt nu aan de slag met je overtuiging. Je wilt ervan af of in ieder geval dat de overtuiging je niet meer tegenhoudt om te doen wat je echt graag wilt. Onderzoek je overtuiging aan de hand van de volgende vragen:

1. Is het waar?
2. Kan ik zeker weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Simpel toch, of niet? Natuurlijk snappen jullie dit, maar ik geef toch even een voorbeeld. Ik zit nu immers toch een heel verhaal te tikken hier dus waarom niet.

Mijn overtuiging is: ik zal falen en anderen zullen mij daarom afwijzen.

1. Is het waar?
Ja, dat is misschien wel waar? Is jouw antwoord hier al nee? Ga dan gelijk door naar vraag 3.

2. Kun je zeker weten dat het waar is?
Nee, dat weet ik niet zeker.

3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt? Wat voel je, doe je, ervaar je?
Denk hierbij na over jezelf: hoe voel je je erdoor? Geeft die gedachte je vrijheid of stress?

Als ik geloof dat ik zal falen en daarom wordt afgewezen door anderen dan voel ik mezelf bang, klein, kwetsbaar, ongelukkig en gespannen. Ik ga onnodig gedetailleerd zitten voorbereiden. De overtuiging geeft mij overduidelijk stress.

Tip! Sta bij deze vraag ook eens stil bij hoe je anderen hiermee behandelt: wat denk je, wat doe je, wat laat je, wat uit je?

Voor anderen vul ik in dit geval in hoe ze over mij denken. Hierdoor ben ik erg op mijn hoede voor die anderen en sta ik veel minder voor ze open.

4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?
Als ik deze gedachte niet zou hebben dan zou ik mezelf rustig voelen en met meer vertrouwen de workshop gaan geven. Ik zou kunnen loslaten en open staan voor wat er in dat moment gebeurt.

Als je dit doet en even echt kunt geloven dat je zonder deze overtuiging bent, dan voel je dat direct. Het is een gevoel van innerlijke rust.

Stap 3. keer het om!

Om dit gevoel van rust te versterkten kun je gebruik maken van positieve affirmaties. Positieve wattes? Ja, ik weet het klinkt wat zweverig. Het duurde bij mij ook wel even voordat ik de waarde kon inzien en voelen maar het werkt echt!

Een positieve affirmaties is trouwens niks meer dan een positieve omkering van een belemmerende overtuiging, als dat beter klinkt. Je kunt een positieve omkering op verschillende manieren maken, afhankelijk van jouw overtuiging en waar bij jou de grootste belemmering op zit.

Enkele positieve omkeringen die passen bij mijn overtuiging zijn bijvoorbeeld:

* Ik ben succesvol en anderen vinden mij waardevol
* Ik mag falen en zal daarom niet door anderen worden afgewezen
* Anderen vinden mijn bijdrage waardevol
* Ik mag fouten maken
* Ik voel mezelf niet afhankelijk van het oordeel van anderen

Dit zijn slechts voorbeelden. Bij elke omkering is het belangrijk om na te gaan of het voor jou klopt. Ergens van binnen moet het oké voelen als je dit tegen jezelf zegt. Soms is de stap die je maakt in de omkering nog te groot en werkt een meer genuanceerde versie van de omkering beter voor jou.

Ben je nu voorgoed van je overtuigingen verlost?

Het eerlijke antwoord, en daar houd ik nogal van, is: nee. Het ombuigen van belemmerende overtuigingen is geen tovenarij waarbij je sim-sa-la-bim verlost bent van je overtuigingen. Waar het wel voor zorgt is dat alles duidelijker is en dat de invloed van je overtuigingen op jouw leven afnemen.

Ik wist al ruime tijd voordat ik die workshop ging geven, hoe ik om moest gaan met de overtuigingen in mijn hoofd en toch kwamen die vrolijk weer naar boven bij deze nieuwe uitdaging. Voor mij is het verschil van nu met vroeger is dat ik nu bewust stilsta bij mijn overtuigingen. Dat ik weet dat ze niet meer zijn dan gedachtes, geen realiteit, en dat ik er iets aan kan doen. Ik ben niet langer overgeleverd aan wat ik denk. Ik laat mijn acties en dat wat ik wil niet meer afhangen van die gedachten.

Het doorbreken van belemmerende overtuigingen kost tijd en energie, maar dat is het meer dan waard.

Hoe zit het met jouw overtuigingen?

Welke overtuigingen houden jou nu nog tegen in je leven en in je werk? Wat houdt jou tegen om te kiezen voor jezelf? Te gaan voor die andere baan? Te onderzoeken wat jij graag wilt doen?

Ik was er een paar jaar geleden van overtuigd dat ik niet kon veranderen. Dat ik had gekozen en met die keuze maar moest leven. Dat werken met plezier voor mij niet was weggelegd.

Ook ik heb eerst flink wat beren moeten verjagen voordat ik mijn baas vertelde dat ik wegging en definitief durfde te kiezen voor mezelf. Alleen had ik dat nooit voor elkaar gekregen, daarvoor kreeg ik hulp van een fijne coach. Iemand die mij de juiste vragen stelde en mij hielp ontdekkingen welke overtuigingen ik had over werk.

 

Wil jij eigenlijk ook wel eens gecoacht worden, maar heb je belemmerende overtuigingen over coaching?

Laat mij dat dan gerust weten en neem contact met mij op. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en vertel ik je alles over coaching.

 

Ontvang max. 2x per maand een e-mail met mijn nieuwste blog over werk of persoonlijke ontwikkeling.

Probeer het eens! Blijken mijn e-mails voor jou toch niet waardevol. Dat kun je altijd weer eenvoudig uitschrijven.

Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!