Geen ja maar nee zeggen
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Waarom is nee zeggen zo lastig, en hoe doe je het toch?

Hey Lindsey! Goed dat je er nog bent. Dit overzicht moet dringend af, dat doe jij wel even he? Jij kunt dat veel beter en sneller dan ik met excel, snap ik niks van en dan is het toch weer niet goed. Fijn als jij dat dan even doet. Nou bedankt he, doeiiii!!!!!

Tja zo ging dat nogal eens in mijn oude baan en misschien herken jij dit ook wel.

Een collega die je poeslief toch dwingend vraagt om haar taak over te nemen, om vervolgens klokslag 5 de werkvloer te verlaten. Of die leidinggevende die strooit met complimenten, vooral als het hem goed uitkomt en hij iets nodig heeft.

Nog voor je het door hebt zeg jij: ja hoor dat doe ik wel! Tot je jezelf realiseert: shit, ik heb helemaal de tijd er niet voor. Nu kom ik in de knoei met mijn eigen werk en, waarom zou ik dit eigenlijk moeten doen?

Vind jij nee zeggen soms ook zo lastig? Een ja floept er natuurlijk wel een stuk makkelijker uit. 

Een ja is aardig en behulpzaam, maar heeft ook een keerzijde. Voor je weet ben jij je waardevolle tijd aan het besteden aan zaken die eigenlijk helemaal niet op jouw bordje horen en kom je tijd tekort voor taken waar jij wel verantwoording voor moet afleggen. 

 

Waarom vinden we nee zeggen toch zo moeilijk?

Vooral mensen die perfectionistisch en gevoelig zijn en die daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben vinden het moeilijk om nee zeggen. Ze zeggen liever geen nee omdat ze zich daarover dan schuldig voelen.

Het schuldgevoel wordt veroorzaakt door de gedachte dat ze een ander met een nee zullen kwetsen. Dit zijn ook vaak de mensen waarvoor een nee ook al snel voelt als een persoonlijke afwijzing. Ze gaan er vanuit dat een ander zich hetzelfde voelt. We bekijken de wereld nou eenmaal vanuit ons eigen perspectief.

Er is nog een reden waarom juist deze mensen het moeilijk vinden om nee te zeggen. Het zijn ware harmonie bewakers. Ze proberen ruzie te vermijden en willen het liefste met iedereen door een deur kunnen. Door nee zeggen tegen iemand lopen ze het risico dat diegene boos op ze wordt of anders over ze gaat denken. Daar komt de ware angst om de hoek kijken, de angst voor afwijzing.

Nee zeggen betekent niks anders dan je grens aangeven

Met een nee zeg je: dat wil ik niet. Je geeft er jouw grens mee aan. Tot hier en niet verder.

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren over waar jouw grens ligt. Iemand anders gaat die grens echt niet voor je aangeven of bewaken. Wanneer je dat niet doet en je blijft nee zeggen vermijden en ja zeggen, dan ga je elke keer opnieuw over je eigen grens heen.  Als gevolg hiervan voel jij je boos, gefrustreerd en gespannen.

Stel je voor dat je in een werksituatie elke dag over jouw grens heen gaat. Hoe vaker je over je grens heen gaat, hoe meer woede, woede, frustratie en stress zich opstapelt. Tot je niet meer verder kunt en je op bent gebrand.

 

Nee zeggen doe je zo

Om te weten of voelen wanneer je nee moet zeggen, moet je in eerste instantie goed weten wie je bent en wat jij wilt. Wanneer je voor jezelf weet waar voor jouw grens ligt, kun je die pas naar de buitenwereld communiceren. Dat betekent niet dat je op alles maar nee gaat roepen, maar wel heel overwogen een keuze maakt voor ja of nee.

Wanneer je nog niet gewend bent om nee te zeggen, dan is het nog geen gewoonte en zul je waarschijnlijk niet gelijk nee kunnen zeggen als iemand onverwacht iets aan je vraagt. In het voorbeeld aan het begin van deze blog, ben je in eerste instantie verrast door het verzoek dat je krijgt, waardoor je brein automatisch in de ja dat doe ik wel-modus gaat.

Toch leer je nee zeggen, vooral door het te doen en te oefenen. Wil je aan de slag, probeer het dan eens met de volgende drie stappen.

Stap 1. Pauze

Zet je automatische ja uit. Reageer niet direct maar stel de ja of de nee even uit. Een simpel “ik kom er over 10 minuten bij je op terug” is vaak al genoeg. Die tien minuten geven jou mooi de ruimte om het werk dat is voorgelegd te bekijken, te bepalen of je het wel of niet wilt doen zodat je daarna je definitieve reactie kunt geven.

Stap 2. Formuleer een passende nee en wees duidelijk

Kies voor een nee die past bij het verzoek. Kun je het extra werk er nu niet bij hebben maar op een later moment wel. Wees dan duidelijk en zeg wanneer je wel beschikbaar bent. Is het een klusje dat geschikter is voor een collega, stel dat dan voor.

Soms kom je mensen tegen die totaal niet gevoelig zijn voor enige uitleg. In dat geval is een simpel nee ook oké, daarmee geef jij duidelijk aan: dit ga ik niet doen, punt.

Stap 3. Sta achter je nee

Een nee van jou kan inderdaad betekenen dat anderen even verbaast opkijken en misschien zelfs wel dat ze jou even wat minder aardig vinden. Krabbel niet terug, blijf bij je nee. Als iemand boos wordt of gaat mokken, zegt dat meer over hen dan over jou. Voel je er niet schuldig over. Je bent niet egoïstisch of bot. Jij hebt duidelijk overwogen gekozen voor nee en daarmee je eigen grens duidelijk aangegeven. Dat is oké!

Oefenen mag moet!

Nee zeggen vergt oefening. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Verwacht niet van jezelf dat het in een keer lukt om nee te zeggen als je nee bedoelt. Het gaat vast nog een keer mis, maar oefening baart kunst. Oefenen dus!

De voordelen van nee zeggen

Hoewel we in ons hoofd een heel groot ding kunnen maken van nee zeggen, heeft het ook enorme voordelen. Nee zeggen is heel duidelijk. Je geeft jouw grenzen aan. Anderen weten wat ze van jou mogen verwachten en je zorgt ervoor dat jij jouw waardevolle tijd niet verspilt aan bezigheden die niet tot jouw takenpakket behoren. Door nee te zeggen, zeg je ja tegen jezelf.

Tegenwoordig gaat mij nee zeggen een stuk makkelijker af, vooral omdat ik heel goed weet wat ik wil en wat niet.  Daarnaast voel ik beter aan waar mijn grens ligt. Natuurlijk gaat het ook bij mij nog wel eens fout of zoek ik naar een goed excuus om mijn nee in te kleden, tja het blijft oefenen.

Vind jij het ook nog lastig om nee te zeggen? Zorg dan eerst dat jij weet wie je bent en wat voor jouw belangrijk is. Heb jij hier hulp bij nodig? Kom dan gerust een keer langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp