LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

5 persoonlijke inzichten die mijn leven veranderde

Het is september 2015 als ik op de knop versturen druk en mijn e-mail verstuur naar een loopbaancoach. Iemand die ik totaal niet ken, maar waar ik nu al mijn hoop op het gevestigd. Al 7 jaar lang deed ik werk waar ik niet gelukkig van werd. Al die jaren was ik door gegaan in de hoop dat het zou veranderen. Dat gebeurde niet, maar er veranderde wel iets in mijn leven: ik werd moeder!

Vanaf dat moment veranderde mijn blik op de wereld en op mijn leven. Ik besefte mezelf dat ik geen leuk mens en al helemaal geen leuke moeder was door alle stress die mijn werk mij bezorgde. ik kon niet langer op dezelfde manier doorgaan, er moest iets veranderen en wel snel! Wat ik wel wilde en hoe ik mijn leven kon veranderen, dat wist ik niet.

Door aan de slag te gaan met een loopbaancoach veranderde mijn werksituatie maar ook mijn leven. Het is een van de belangrijkste dingen die ik ooit voor mezelf heb gedaan. Mijn belangrijkste vijf persoonlijke inzichten wil ik met je delen, omdat ik hoop dat deze jou ook zullen helpen. 

Persoonlijk inzicht 1: je bent niet alleen

Je herkent dit misschien wel. Iedereen die je kent lijkt “huisje, boompje, beestje” op orde te hebben, en alleen jij lijkt je ongelukkig te voelen. Vaak verbergen we onze werkelijke gevoelens en problemen. Dat doen we bijvoorbeeld omdat we niet zielig gevonden willen worden of om anderen er niet mee willen belasten. Dat deed ik ook.

Om mij heen zag ik alleen maar succesverhalen van begin dertigers die alles in hun leven helemaal perfect op de rit hadden. Eigenlijk leek ik zelf precies zo’n succesverhaal. Ik had een goede baan als projectmanager, een eigen huis, een kersverse gezonde babydochter en een leuke vent thuis. Toch was ik door mijn werksituatie vooral heel ongelukkig en gestrest. Binnenin stormde het van de onrust, van buiten leek ik kalm. Ik ging gewoon door met leven en er leek niks aan de hand.

Wat we zien van anderen is vaak alleen maar buitenkant, en wat anderen van ons zien is vaak ook alleen die buitenkant. Logisch, want te koop lopen met je problemen is in onze maatschappij nog steeds niet erg populair.

Hierdoor denk je al snel dat jij alleen ongelukkig bent en vind je het misschien extra lastig om je gevoel met anderen te delen. Toch is delen juist wat je moet doen.

Wanneer je open bent en eerlijk met anderen deelt hoe jij je werkelijk voelt, zal het gevoel er alleen voor te staat verdwijnen. Je openstellen dat is best spannend. Je weet niet hoe iemand op je verhaal zal reageren, maar toch is het de moeite waard. Als jij je durft open te stellen, dan zijn er mensen die jou te helpen als je dat nodig hebt. 

Persoonlijk inzicht 2: wat verstandig lijkt, is dat niet

Daar zat ik dan hoor. Aan tafel bij mijn coach voor mijn eerste coachsessie. Totaal overspannen en bijna burn-out door mijn werksituatie, maar nog altijd zeer volhardend. Ik zou niet weggaan bij mijn werkgever totdat ik wist wat ik dan wel wilde en ik die felbegeerde nieuwe baan had.

Ik was super bang dat we het financieel niet zouden redden zonder mijn baan en om dan in een kartonnen doos onder een brug te belanden. Blijven zitten in de werksituatie die superongezond voor mij was, zag ik als de enige optie.

Totdat mijn coach mij een spiegel voor hield en deze – voor mij – toen toch wel legendarische vraag stelde: hoe verstandig denk jij werkelijk dat je bezig bent door te blijven werken?

Dit lijkt een voor de hand liggende vraag, maar het was een vraag die ik mezelf niet had gesteld en ook niet had kunnen stellen.

We bekijken onze eigen situatie vanuit ons eigen perspectief. Een perspectief dat wordt gekleurd door ons karakter, opvoeding, waarden en normen. Hierdoor kwam deze vraag niet in mij op. In mijn hoofd stond al vast dat doorgaan de enige verstandige keuze was. Een buitenstaander, in dit geval mijn coach, keek vanuit een ander perspectief naar dezelfde situatie. Hierdoor wist zij mij deze vraag te stellen.

De vraag prikkelde mij op het juiste moment. Het vergrootte mijn perspectief en liet mij bewust stilstaan bij wat verstandig eigenlijk betekend. Ik voelde hierdoor pas hoezeer ik werkelijk leed onder mijn werksituatie en zag in dat ik echt niet lang zo verder kon.

Ik besloot dat ik mijn werkgever zou inlichten en afspraken zou maken over mijn vertrek.

Persoonlijk inzicht 3: voel je niet schuldig

Hoezo kon ik niet gelukkig zijn? Ik had toch niks om ongelukkig over te zijn? Ik had alles wat ik mezelf maar kon wensen. Ik voelde me dan ook behoorlijk schuldig dat ik ongelukkig was door mijn “probleem”.  Mijn werkprobleem voelde als peanuts in vergelijking met de moeders die een kindje verloren hadden of niet zwanger konden raken. Ik was gezegend met een gezond kind, moest ik nou lopen zeuren over mijn werk waar ik niet blij van werd!

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in zijn of haar leven. Voor iedereen zijn die tegenslagen anders en komen ze op een ander moment. In elke tegenslag zit een persoonlijke les. Iets wat je te leren hebt. Zo kijk ik nu ook terug op die vreselijke periode in mijn werk.

Doordat ik zo ongelukkig was in mijn werk ging ik op zoek naar een loopbaancoach. Daar leerde ik meer over mezelf dan ik in die 30 jaar ervoor had geleerd. Ik had deze “crisis” nodig om persoonlijk te groeien. Om te leren dat ik voor mezelf mag kiezen en mag gaan voor datgene waar ik gelukkig van word.

Persoonlijk inzicht 4: jij bent niet machteloos

Lange tijd was ik vooral boos en gaf ik mijn werk de schuld van mijn overspannenheid. Er was te veel werk of juist te weinig. Ik kreeg niet voldoende support van mijn leidinggevende. Er werd te veel van mij gevraagd. etc. etc. Er gebeurde van alles om mij heen dat zorgde voor pijn, stress en boosheid en daar kon ik helemaal niks aan doen. Ik voelde mezelf totaal machteloos.

Het lijkt makkelijk om de oorzaak voor mijn probleem bij mijn werk en leidinggevende neer te leggen. Toch deed ik dat. Niet omdat het makkelijk was, maar omdat ik niet beter wist.

Ik wist niet dat ik zo weinig zelfvertrouwen had dat ik mijn grenzen niet durfde aan te geven. Ik zei nooit nee! Ik wist ook niet dat ik zo reageerde op mijn leidinggevende door een oud patroon uit mijn jeugd, dat zo diep in mij zat opgeborgen, dat ik het mezelf niet besefte dat dit patroon mij beïnvloedde in hoe ik deed en wat ik voelde. Ik zei nooit: stop, nu is het genoeg!

Pas toen ik zelf in zag wat er werkelijk aan de hand was, wist ik dat mijn werk en ook niet mijn werkgever, de grote boosdoeners waren. Mijn werk zette mij niet buitenspel, dat had ik zelf gedaan omdat ik niet beter wist. Het was een pijnlijk inzicht, maar tegelijkertijd was het ook heel bevrijdend.

Ik realiseerde me vanaf dat moment dat ik altijd weer kan stoppen. Dat ik nee mag zeggen en een ander pad mag gaan. Dat ik werk mag doen dat past bij wie ik ben, zodat ik gelukkig kan zijn.

Persoonlijk inzicht 5: je kunt altijd opnieuw kiezen

Eens gekozen blijft gekozen, toch?! Heb jij ook de overtuiging dat wanneer je hebt gekozen je bij die keuze moet blijven? Dat een keuze definitief is? Ik had die overtuiging wel. Ik dacht dat ik, omdat ik nou eenmaal technische opleidingen had gedaan, ik voor altijd in dat werkveld zou moeten blijven werken. Een gevalletje jammerdebammer, of niet?

Eigenlijk bestaan er maar weinig keuzes die echt onveranderbaar zijn. De keuze van een kind, is zo’n keuze. Een keuze voor werk is dat niet, maar kan soms net zo definitief voelen.

In de wereld, dit land waarin wij leven hebben we keuzes genoeg. Een nieuwe studie of een andere baan. Fulltime, parttime of flexibel werken. Het is allemaal mogelijk, als we er maar voor willen gaan. Is dat opnieuw kiezen altijd makkelijk? Nee, natuurlijk niet. Soms moet je er iets voor opgeven, zoals een riant salaris of huis. Soms moet je er weer een paar jaar voor in de schoolbanken. Soms moet je een paar jaar geduld hebben. Wat je zeker nodig hebt is een gezonde dosis lef en schijt aan wat anderen denken of vinden.

Want ja, er zijn mensen in de buitenwereld die niet altijd bevorderlijk zijn voor vrije kiezers. Dat zijn meestal de mensen die vastzitten in diezelfde overtuiging: gekozen blijft gekozen of opgeven is voor losers.

Als je zelf gelooft dat je altijd opnieuw mag kiezen, dan geeft dat je enorm veel vrijheid. Dan heb je nooit meer het gevoel dat je de juiste keuze voor altijd moet maken. Dan durf je keuzes te maken die NU bij jou en het leven dat je wilt leiden passen. Dan weet je dat je altijd weer mag en kan veranderen.

Wat kun jij met mijn persoonlijke inzichten?

Ik deelde mijn persoonlijke vijf inzichten met je. Inzichten die mijn leven veranderden. Inzichten die IK nodig had om te kiezen voor mezelf en mijn nieuwe loopbaan. Het zijn belangrijke, mooie inzichten die ik echt niet zo alleen ontdekt heb. Ook ik had iemand nodig om tot deze inzichten te komen. Een loopbaancoach. Een klankbord. Een spiegel die mij liet zien wat ik nodig had om te zien wat ik moest zien.

Lindsey Hermans

Verlang jij er ook naar om te kiezen voor wat echt bij je past, zodat je weer met plezier kunt werken en vrijer kunt leven? 

 

Lees dan hier wat loopbaanbegeleiding en wat het voor je kan betekenen.

 

persoonlijke inzichten
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!