het-nut-van-een-hobby
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Van je hobby, je werk maken. Niet altijd een goed idee!

Ik start dit blog met deze vraag: heb jij nog een hobby? Een hobby klinkt misschien wat suf, maar het is eigenlijk een heel belangrijk iets.

Een hobby. Vroeger hadden we er bijna allemaal wel eentje. Ik ook! Meerdere zelfs. Ik was dol op knutselen en dansen. Fimokleien, sieraden maken, filigrein, origami, tekenen. Ik deed het allemaal. Wist je trouwens dat hetgeen je als kind graag deed, hele mooie informatie bevat over wat je nu nog motiveert in je werk en leven? Ik schreef erover in dit blog. 

Ik deed het jaren, maar toen school meer tijd begon te vragen, stopte ik. Geen tijd meer voor.

Toen ik 4 jaar was deed ik aan ballet, 10 jaar later werd dat stijldansen. Een of liever twee keer per week was ik te vinden in de dansschool. Ik vond dat zo heerlijk. Nieuwe passen leren, bewegen alsof je vloog en de gezelligheid van mijn dansvrienden. Ik deed het zo 7 jaar lang. Toen ik (en ook mijn danspartner) ging studeren en verhuizen stopte het. Te druk, geen tijd meer voor.

Een hobby. Het klinkt ouderwets, kneuterig en een beetje onbelangrijk misschien, maar het tegendeel is waar. 

Ik heb het al zo druk! Moet ik dan ook nog een hobby!

Nee, je moet helemaal niks! Maar pas op dat je niet in de valkuil trapt, waar ik zelf ook wel eens in ben gaan staan. Ik dacht: poeh wat heb ik het druk! Ik ben zo moe, ik moet iets van mijn activiteiten schrappen. Dat deed ik. Ik schrapte hetgeen waar ik het makkelijkste – omdat ik mezelf er voor niemand over hoefde te verantwoorden – mijn hobby’s.

Door het stoppen met deze “leuk voor de leuk” activiteiten helpen we onszelf alleen niet. Het is juist wat je nodig hebt in drukke tijden. Je laadt er door op en krijgt nieuwe energie.

De mogelijkheid om te ontspannen in ons dagelijkse leven is essentieel voor een gevoel van geluk en balans. Door een hobby te schrappen – of er überhaupt geen te hebben – doe je jezelf dus echt tekort.

Komt er bij mij een cliënt binnen die bol staat van de stress of alleen maar bezig is met haar werk, dan geef ik haar altijd als eerst de opdracht: maak een lijst van leuke dingen, met de vervolgopdracht om die dingen ook echt weer te gaan doen.

Iets doen wat je fijn vindt, ontspant, zelfs als je het jezelf eigenlijk niet gunt. 

Iets kleins is ook oke!

Iets doen wat je leuk vindt, dat kan groot zijn zoals een rondreis maken maar juist de kleine dingen kun je makkelijker inpassen in je drukke leven. Sterker nog, voor veel leuke dingen blijf je gewoon dichtbij huis en doe je even tussendoor.

Puzzelen, haken, tekenen, wandelen (of hardlopen voor de sporters onder ons). Het enige wat er toe doet is dat het jouw plezier geeft. Dat jij er van kunt genieten. Los van dat je een prestatie moet leveren of er geld mee moet verdienen.

Heb jij nog een hobby of is het tijd om er eentje op te pakken? 

Heb jij geen idee hebt wat je leuk vindt, kijk dan – net als ik – eens terug naar vroeger. Wat deed je graag als kind, waar genoot je toen enorm van of waar speelde je het liefste mee?

Tekende jij de hele dag? Was jou grootste geluksmoment de wekelijkse zwemles? Schrijf het eens op en ga gewoon proberen. Pak een schetsboek of trek je badpak uit de la. Kijk gewoon wat er nu nog bij je past en waar je nu weer plezier aan beleeft.

Kon ik van mijn hobby maar mijn werk maken.

Als je wel een hobby hebt en je hebt werk waarin je niet gelukkig bent, dan is er een kans aanwezig dat je er weleens over droomt om van je hobby, je werk te maken. Het is immers precies wat je het liefste de hele dag en elke dag zou willen doen. Stel je toch eens voor dat je er dan ook nog eens je geld mee zou kunnen verdienen. 

Het droombeeld van vele is denk ik toch wel, je werk als hobby. Je kent deze gouwe ouwe vast wel:

 “Doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit meer te werken.”

Het is heel belangrijk dat je werk doet dat je leuk vindt. Dat past bij wie je bent, waar jij je talenten in kwijt kunt, dat past bij jouw werkwaarden. Dan voelt het bijna niet als werk.

Dan geeft het je meer energie dan het neemt. Het voelt bijna als een hobby, bijna want het blijft echter wel wat het is: je werk.

Werken doe je altijd met met een bepaald doel voor ogen. Je verdient er geld mee, moet bepaalde afspraken nakomen. Werken doe je met een reden.

Een hobby doe je enkel en alleen omdat je het leuk vindt, verder niks. Het is logisch dat sommige mensen van hun hobby het liefst hun werk willen maken, immers een hobby vinden ze alleen maar leuk en het brengt ze ontspanning. Maar wanneer je hobby je werk wordt, is het je hobby niet meer. Volg je mij nog?

Een voorbeeldje. Ik ben dol op tekenen. Zo teken ik nu ook regelmatig voor mijn onderneming. Het is gericht tekenen t.b.v. mijn onderneming. Ik vind het fijn om te doen, maar het is niet zo vrijblijvend als mijn hobby. Als hobby maak ik aquarellen. Als ik schilder is dat volledig vrij en zonder tijdsrestrictie. Heb ik zin om bloemen te schilderen, dan doe ik dat. Wil ik een landschap maken, ook prima.

In beide gevallen doe ik iets wat ik leuk vind en wat bij mij past, maar toch het tekenen werk en het aquarelleren hobby. De factor van volledige ontspanning valt weg wanneer het werk wordt, terwijl dat juist de bedoeling is van een hobby. 

Is het dan nooit een goed idee om van je hobby je werk te maken?

Natuurlijk kan dat wel! Wees je er alleen van bewust dat wanneer je dat doet je waarschijnlijk op zoek moet naar een andere hobby. 

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp