Twijfelkont of angsthaas? De 6 tips die jou helpen om toch te kiezen!


Wat is het lastig, kiezen!
Zal ik wel, of beter niet. Wat als ik dit doe...dan kan ik niet. Eindeloos kun je rondjes draaien in je hoofd. Ik deel graag mijn verhaal over hoe ik voor mezelf durfde te kiezen en de zes tips die mij hielpen om uiteindelijk toch de knoop door te hakken.

Een veelvoorkomend fenomeen in loopbaancoaching. Je bent aan het einde van het coachtraject en je cliënt staat op het punt om een nieuwe richting te kiezen en dan: weerstand!

Toen ik zelf aan het einde van mijn coachtraject een keuze moest maken voor een nieuwe richting in mijn loopbaan gebeurde er precies dat. Ik was er aan het begin van het traject al op gewezen door mijn coach dus een grote verrassing was het niet maar toch voelde het op dat moment vreemd.

Ik wist alles wat ik moest weten om een goede keuze te maken maar toch sloeg de twijfel toe: ik kan niet kiezen! Ik durf niet te kiezen! Ik wil niet kiezen! Ik ga echt niet kiezen!

Achteraf gezien vind ik het best een grappige situatie. Daar zat ik dan aan de coach tafel, een lijst met beroepen die ik zelf had geselecteerd voor mijn neus en mijn coach die mij simpelweg vroeg om er drie te kiezen om verder te onderzoeken, nog niet eens om definitief te kiezen dus! Ik kreeg het Spaans benauwd en weigerde pertinent om te kiezen. Ik zette mijn hakken in het zand en werd er letterlijk opstandig van. Ze heeft het mij denk ik wel 5x (kan ook meer zijn geweest) gevraagd maar er was geen beweging meer in mij te krijgen.

Doei! Ik kies mooi echt niet!
Ik dacht, dit kan het toch niet zijn? Moet ik afgaan op een "stom" beroepskeuzespel, wat als ik nou iets toch niet heb opgeschreven wat ik wel leuk vind? Ik heb vast nog iets gemist? Ik weet echt nog niet goed genoeg wat ik belangrijk vind!

Natuurlijk was ik gewoon heel erg bang. Mijn innerlijke angsthaas liet van zich horen. Wat als ik het "verkeerde" zou kiezen? Wat zou ik dan allemaal wel niet kiezen?

Haas


Ik ging die dag naar huis zonder een keuze te hebben gemaakt, maar in mijn hoofd was er een proces in gang gezet.
Ik ging voor mezelf na hoe ik het spel had gemaakt, wat ik had gekozen en of ik wellicht bewust dingen niet had opgeschreven en met welke reden dat dan was.

Ik kwam er al snel achter dat ik loopbaancoach helemaal niet had opgeschreven omdat ik bang was wat mijn loopbaancoach daar wel niet van zou denken. Die dacht natuurlijk helemaal niks van want als er iemand oordeel loos was, dan was zij dat wel. Toch verander je oude patronen en overtuigingen nou eenmaal niet zomaar blijkt wel weer.

Toch was loopbaancoach hetgeen waar ik heel enthousiast van werd en daar ging ik uiteindelijk dus voor. Die keuze maakte ik niet zomaar. Wat mij uiteindelijk heeft geholpen om de keuze te maken dat waren de volgende 6 essenties:

1. Weet op basis waarvan je kiest.
Ik had door mijn loopbaantraject inzicht mijn kwaliteiten, drijfveren, wensen, interesses, werkwaarden en nog veel meer. Daar durfde ik helemaal op te vertrouwen en gebruikte ik om mijn keuze te toetsen.

2. Besef dat een keuze niet definitief is.
Ik herhaalde voor mezelf regelmatig dat de keuze die ik maakte niet definitief zou zijn en dat ik altijd weer opnieuw kon kiezen als ik dat zou willen. Is dat dan altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Je hebt tijd, geld en wat nog niet meer geïnvesteerd maar het is ook niet onmogelijk.

3. Kies op je eigen manier en tempo.
Ik maakte afspraken met de opleiding en er bleek meer mogelijk dan ik had gedacht. Zo kon ik de stappen zetten die ik wilde. Misschien wil jij eerst ergens een dag meelopen, met iemand spreken die het werk al doet of vrijwilligerswerk doen in de richting die je overweegt. Kleine stappen of grote stappen, dat maakt niet uit. Neem de stappen die voor jou goed voelen en je beweegt op jouw tempo naar dat wat er bij jou past.

4. Denk na over de gevolgen van kiezen maar ook van het niet kiezen.
Wat heb je te verliezen als je kiest? Wat is het ergste dat kan gebeuren als je wel kiest? Wat levert het je op als die keuze maakt? En daarbij helpt gelijk het volgende punt.

5. Praat over je keuze en twijfel.
Soms denk je te weten hoe iemand zal reageren maar blijkt dat in de praktijk helemaal niet te kloppen. Vraag ook om hulp als je dat nodig hebt. Het liefst aan mensen die onpartijdig zijn ten opzichte van jouw keuze en jou de juiste vragen kunnen stellen, bijvoorbeeld een coach.

6. DURF!
Hoe zonde is het als je iets heel graag zou willen maar het niet doet, enkel omdat je bang bent.

Deze essenties zorgde ervoor dat ik mijn grote carrièrekeuze switch kon maken en daar heb ik geen spijt van gekregen.

Het allermooiste is.........dat ik helemaal niet het gevoel heb dat ik niet opnieuw kan kiezen!
Ik ervaar nu dat ik van mezelf nieuwe dingen mag proberen en mag zoeken naar wat bij mij past. Doe ik graag trainingen of liever individuele trajecten? Welke methodes passen bij mij en welke niet? Welke groep mensen coach ik het liefst? Hoe voelt dat? Wat vind ik ervan?

Ik geef mezelf telkens weer de ruimte om af te stemmen op wat ik belangrijk, leuk en interessant vindt om van daaruit te bewegen en groeien.

Welke keuze stel jij uit? Wat wil je eigenlijk heel graag maar doe je toch maar niet? Wat heb jij nodig om wel te kunnen kiezen?

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Wil jij nu eens kiezen voor jezelf?
Daar kan loopbaancoaching jou bij helpen. Neem dan gerust contact met mij. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact