Boekentip: The Four Tendencies


Hoe ga jij om met verwachtingen?
Mijn baan opgeven? Ik ben niet gek! Mijn collega’s kunnen niet zonder mij, die klant zit te wachten op mijn rapportage en dan nog maar niet te spreken van dat ene project. Ik ben de enige die daar alle ins- en outs van kent. Ik kan echt niet zomaar weggaan!

Herkenbaar? Deze gedachten komen niet uit de lucht vallen, ze waren van mij toen ik nog werkte als vastgoedadviseur. Ik voelde mezelf verantwoordelijk voor alles wat ik deed en was bijna eindeloos loyaal aan mijn werk. Voor mezelf gold het tegenovergestelde. Voor mezelf was ik streng. Niet aanstellen en gewoon doorgaan. Zo erg was het allemaal niet.

Pas na de geboorte van onze dochter kwam ik in actie. Nog steeds deed ik het niet voor mezelf, maar vooor haar en nu begrijp ik waarom!

 
The Four Tendencies Book CoverVraag jij jezelf ook weleens af waarom jij anderen altijd op nummer 1 zet?

Als het aankomt op afspraken met jezelf, dan ben jij ineens reuze flexibel en schuif je ze zo aan de kant. Hoe komt dat toch?

Misschien ben jij, net als ik, wel een Obliger? Ik hoor je denken, een wat? Hou je vast, dat ga ik uitleggen.

Pasgeleden las ik het boek “The Four Tendencies” van schrijfster Gretchen Rubin

Volgens haar – en ze heeft dit wetenschappelijk onderbouwd - zijn mensen doorgaans in te delen in vier groepen/neigingen en elke groep heeft zo zijn eigen manier van omgaan met verwachtingen.

In het dagelijkse leven krijgen we allemaal te maken met verwachtingen. Verwachtingen die van buitenaf komen en die andere ons - proberen - op te leggen, en verwachtingen van binnenuit die we onszelf opleggen. Verwachtingen van binnenuit noem ik in deze blog voornemens, maar je zou ze ook verlangens of wensen kunnen noemen.

De groepen die ze onderscheidt zijn de Rebels, Questioners, Upholders en Obligers.

Rebels
“Waar heb ik zin in vandaag?”

Een Rebel heeft een gruwelijke hekel aan verwachtingen. Dit geldt voor voornemens die van binnenuit komen net zo sterk als voor verwachtingen die van buitenaf komen. Een Rebel doet iets alleen wanneer zij dat wil, op haar manier en in haar tijd.


Questioners
“Wat moet ik vandaag doen, en waarom?”

Een Questioner komt zoekt naar onderbouwing. Waarom zou ik dit of dat doen? Een Questioner komt haar eigen voornemens altijd na, die zijn immers helemaal onderbouwd. Verwachtingen van buitenaf worden eerst grondig onderzocht en bevraagd. Is de Questioner overtuigd, dan worden verwachtingen van buitenaf volledig op- en overgenomen en worden het haar eigen voornemens.


Upholders
“Wat staat er vandaag in mijn agenda?”

Upholders komen alle verwachtingen na. Verwachtingen die van buitenaf worden opgelegd zijn voor Upholders net zo belangrijk als de voornemens die ze heeft voor zichzelf. Ze houdt van routines en schema’s en weet graag precies wat er van haar verwacht wordt.


Obligers
“Wat moet ik vandaag doen, en voor wie?”

Obligers voldoen altijd aan de verwachtingen die van buitenaf worden opgelegd. Een Obliger is heel verantwoordelijk en staat altijd voor anderen klaar. Voornemens die een Obliger voor zichzelf heeft staan echter altijd op de laatste plaats. Om verwachtingen van binnenuit na te komen heeft ze een verwachting van buitenaf nodig.


Om erachter te komen tot welke groep jij hoort kun je de test doen op de website van Gretchin Rubin. Ga hiervoor naar: https://quiz.gretchenrubin.com/

Alles viel op zijn plek

Door het maken van deze test kwam ik er zelf achter dat in de groep Obligers val. Nu begreep ik ineens waarom het 7 jaar en een bevalling had geduurd voordat ik voor mezelf durfde te kiezen.

Ik heb een verwachting van buitenaf nodig heb om in beweging te komen. Weggaan bij mijn werkgever, dat was iets dat ik voor niemand anders hoefde te doen dan mijzelf. Hoewel het een heel sterk verlangen was, kwam het van binnenuit en kwam ik niet in actie zolang ik geen verwachting was van buitenaf. Die kwam van mijn dochter.

Is mijn verhaal herkenbaar? Hoe goed ben jij in het nakomen van afspraken met jezelf?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over lezen? Dan raad ik het je boek "The Four Tendencies" van Gretchen Rubin van harte aan.

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Loop je vast, zit jij niet op je plek?
Wil jij weten wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen