Wat maakt je gelukkig?

Geluk zit vaak in kleine en ook onverwachte dingen. Je kunt je intens gelukkig voelen als je kind je een dikke knuffel geeft of als je een mooie voorjaarsdag op een terras zit en het zonnetje heerlijk schijnt.

Sommige geluksmomenten kun echter wel plannen. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals een kopje van je favoriete thee, een heerlijk stukje versgebakken appeltaart, een afspraak met die ene vriendin die je al maanden niet hebt gezien, of een strandwandeling.

Natuurlijk zit er ook in grotere dingen geluk. In het doen van een cursus, een stedentrip naar Florence, het boeken van de zomervakantie. Alleen al het plannen van fijne dingen en het uitkijken ernaar, dat maak je gelukkig.

Het zijn deze geluk bezorgers die jouw geluksgevoel vergroten en die je prima kunt plannen.

Maak jezelf en jouw geluk de nr. 1 prioriteit

Het kan zijn dat jij het lastig vindt om voor jouw leuke dingen in te plannen. Vroeger werd je waarschijnlijk geleerd dat je iets leuks moet verdienen. Wil je tv kijken, dan moet je eerst je speelgoed opruimen. Wil je een toetje, dan moet je eerst je bord leegeten.

Die overtuigingen kunnen er nu onbewust voor zorgen dat jij vindt dat je het niet verdient om zomaar iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Deze overtuigingen, ze zijn oud en ze helpen jou niet in het nu. Zet ze aan de kant.

Jij hoeft iets leuks voor jezelf doen helemaal niet te verdienen. Jij bent belangrijk, jij mag tijd maken voor jezelf en dat waar jij gelukkig van wordt.

Bovendien heeft het doen van leuke dingen voor jezelf ook nog een groot ander voordeel. Als jij jezelf gelukkiger voelt, ben jij ook een veel leukere partner en moeder. Een win-win situatie!

 

Gereserveerd voor: jou

Ik weet het! Jouw agenda staat natuurlijk overvol. Werk, afspraken voor de kinderen, huishouden. Ik geef het toe, het is soms een zoektocht om tijd te vinden voor jezelf, maar onmogelijk is het niet als jij jezelf maar belangrijk genoeg vindt en weet wat jij graag zou willen doen.

Begin daarom eens met jezelf afvragen wat jij graag zou willen doen wat jou gelukkig maakt. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

Waar verlang ik naar? Wat wil ik nog leren? Wat wil ik ervaren?

Maak datgene wat jij wilt gaan doen heel concreet. Dat ene boek lezen dat al eeuwen op je nachtkastje ligt. Een cursus tekenen of kookworkshop? Een weekendje weg met zijn tweeën? Een dag op stap met je vriendin? Hoe concreter, hoe beter.

Als jij precies weet wat je wilt, spreek het dan uit! Vertel wat jij nodig hebt en regel met je partner, je moeder of oppas dat jij die tijd voor jezelf hebt. Claim jouw eigen tijd. Leg desnoods uit wat het voor je betekend.

Nu kun je gaan plannen. Zet de afspraak in je agenda, zoals je dat ook zou doen met een werkafspraak of een afspraak bij de tandarts. Behandel deze afspraak ook als zodanig. Een werkafspraak zou je ook niet zomaar afzeggen, toch?!

Maak tijd voor wat jou gelukkig maakt, juist in tijden dat je van alles moet!
Enne als het zover is, voel je niet schuldig, geniet er lekker van.