niemand-is-perfect
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Perfectionisme, let it go!

Het is een zonnige dinsdagochtend en ik zit aan de keukentafel achter mij laptop. Zwoegend op de tekst voor een nieuw blog zeg ik hardop tegen mezelf:

“Het is nu ook wel eens een keer gewoon goed!” 

Een wijze raad die ik toch nog redelijk vaak tegen mezelf moet herhalen. 

Schrijven, bijschaven, bijschrijven, herschrijven. Een blog vind ik niet snel genoeg goed. Het kan altijd beter. Altijd scherper. Altijd nauwkeurig.

Mijn perfectionistische kritische zelf legt de lat voor mij vaak veel hoger dan werkelijk noodzakelijk is. Het is dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “dit kan veel beter, dit is niet goed genoeg” en “wat zullen ze wel niet denken”.

Door je mening te geven op papier of door iets te creëren dat jij hebt gemaakt, treed je naar buiten. Je laat jezelf zien en dat is best spannend, want anderen zouden daar best eens iets van kunnen vinden. Dat maakt je kwetsbaar.

Je bent bang om fouten te maken of om geen perfect resultaat te leveren, juist omdat je bang bent voor wat de buitenwereld dan wel niet over je zou kunnen denken. Dat ze jouw – en dus niet jouw werk of creatie – niet goed genoeg vinden. Deze angst kan je verlammen en ervoor zorgen dat jij niet meer beweging komt. Zonde toch?!

Natuurlijk is nadenken over wat je doet en maakt, hartstikke goed. Zolang je het maar voor de juiste reden doet en niet uit angst voor wat anderen daar dan wel niet van zullen vinden. 

Als je iets in de wereld zet vanuit je hart, met de juiste intentie, waar jij in gelooft en volledig achterstaat, dan maakt het niet wat anderen daarvan vinden en al helemaal niet of het perfect is.

Daarom lees jij hier nu mijn “goed genoeg” blog. Geplaatst met enig tegenstribbelen van mijn eigen perfectionistische criticus. 

Een blog dat niet perfect is, waar zeker het een en ander op aan te merken is, maar dat ook gewoon goed genoeg is. Het is goed genoeg, omdat het mijn boodschap duidelijk maakt, goed genoeg omdat ik het jullie van harte toe wens perfectionisme meer los te laten.  

Laat je vooral niet tegenhouden door angst om jouw unieke en waardevolle kennis te delen. Om bij te dragen aan de maatschappij en in het leven van anderen. Je bent niet voor niks hier op deze aarde, jij hebt iets te doen hier. Ze zitten ook op jou te wachten!

Wanneer mag jij jouw perfectionisme wat meer loslaten en ook blij zijn met gewoon goed genoeg? Of lukt jou dat al ontzettend goed? Laat mij het weten in de reacties. 

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp