Sprong
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Een rotbaan? Wacht niet op een wonder.

Jakkes, elke keer als ik onder de douche stap ruik ik het weer, een enorme stank. En nee, dat ben ik niet zelf, voor de grappenmakers onder jullie, nee ik weet precies wat ik ruik. Het is een muffe rioollucht afkomstig uit het afvoerputje in onze douchegoot. Inmiddels ruik ik het al een paar weken, vanaf de laatste keer dat ik de goot leeg baggerde.

Ja, die award voor huisvrouw van het jaar gaat ook dit jaar aan mijn neus voorbij. Taken als het schoonmaken van de douchegoot stel ik altijd uit tot het niet meer anders kan. Dat moment is voor mij wanneer het douchewater besluit niet weg te lopen via de goot, maar zich een weg zoekt over de rest van mijn badkamervloer. Wat zal mijn moeder trots op mij zijn als ze dit leest. 😉

Iedere keer als ik in de douche stap ruik ik het weer en iedere keer hoop ik, tegen beter weten in, op een wonder. Het wonder van de verdwenen rioollucht. Poef, ineens is het weg alsof de goede fee zelve het sprookje assepoester even heeft gelaten voor wat het is en mijn stankprobleem is komen wegtoveren. Vrij onwaarschijnlijk. Alternatief voor mijn hoop op een goede fee, is dat mijn wederhelft het probleem oplost. Dat is al net zo onwaarschijnlijk. Afijn.

Als jij op dit moment in een rotbaan zit, hoop je misschien ook wel op een goede fee.

Soms hopen we op een makkelijke oplossing.

Een oplossing waarvan je stiekem ook wel weet dat die niet gaat komen. Zo ook met als je een rot baan hebt. Je baalt van je werkgever, de opdrachten die je moet doen, de sfeer, collega’s. Elke dag opnieuw voel je dat het “stinkt”. Elke dag heb je ook weer de hoop op het wonder dat het morgen vast beter is. Dat er ineens iets is veranderd waardoor alles anders voor je is. 

Helaas, dat zal nooit gebeuren. De enige die ervoor kan zorgen dat er iets verandert, dat ben jij zelf. Niet leuk om te horen, maar wel hoe het is.

Zelf in actie komen, dat is niet altijd het fijnste om te doen. Je weet namelijk van te voren al dat je tegen dingen aan zult lopen die vervelend zijn. Een gesprek aangaan met je werkgever, je baan opzeggen, onzekerheid over de toekomst, ergens helemaal opnieuw beginnen of in mijn geval stank, haren en andere natte zooi.

In het geval van de verstopte douchegoot is het probleem gelukkig heel eenvoudig op te lossen. Rooster omhoog, goot schoonmaken, deksel erop. Klaar is kees. Daarna vraag ik mezelf altijd af, waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Tja, soms zitten we vooral onszelf in de weg.

 

Niet altijd kun je het zelf oplossen.

Stel dat mijn rioolprobleem veel ingewikkelder lag en ik had te maken met bijvoorbeeld een lekkage. Daar kan ik zelf helemaal niks mee. Ik weet niet precies wat het probleem is en ook niet hoe ik het moet verhelpen. In zo’n geval is er maar een oplossing, dan moet ik een expert inschakelen. Iemand die weet hoe je met lekkages omgaat. Die eerst onderzoekt waar het probleem zit en die weet hoe je zoiets moet oplossen.

Als je wel weet dat het “stinkt” maar je weet niet waarom en hoe je er in hemelsnaam iets aan kunt doen, dan is het zo makkelijk nog niet op zelf een oplossing te vinden. Dan heb je hulp nodig, een expert.

In het geval van een rotbaan zou ik je,  – hoe kan het ook anders – een loopbaancoach aanraden. Iemand die jou helpt je “stank” probleem in kaart te brengen. Om te weten wat je wilt, moet je eerst weten wat je nu mist. Daarnaast zal een coach je helpen bij het afscheid nemen van je rotbaan.  Afronden van hetgeen je achter je laat is altijd belangrijk, ook als het gaat om een rot baan en je liever nooit je gezicht meer wilt laten zien. 

Het afronden van het oude, geeft ruimte voor het nieuwe.

Lindsey Hermans

Wist je dat er in loopbaanbegeleiding indien nodig ook aandacht wordt besteedt aan het nemen van afscheid van een oude situatie. Soms is het nodig om gevoelens van boosheid of verdriet te verwerken. 

Meer weten over loopbaanbegeleiding?  Kijk dan eens hier.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!