4 tips voor meer zelfvertrouwen
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Nieuwe baan? 4 tips voor meer zelfvertrouwen.

Jij doet al jaren werk waar je niet meer gelukkig van wordt. Je gaat met een steen in je maag naar je werk en neemt jezelf elke dag opnieuw voor: vandaag ga ik niet meer! Je speurt op de verschillende vacaturewebsites naar een andere job, en je vindt de perfecte vacature. Een baan die voldoet aan alles wat jij belangrijk vindt.

Je solliciteert en ja hoor, jij wordt geselecteerd als de best geschikte kandidaat. Je bent natuurlijk super blij, maar die blijdschap maakt al snel plaats voor onzekerheid.

Je denkt: Is dit wel echt wat ik wil? Kan ik dit wel? Had ik niet beter kunnen blijven waar ik zat?

Zelfs wanneer je start met een nieuwe baan die voldoet aan alles wat jij belangrijk vindt, kan de twijfel toeslaan. Je bent ineens super onzeker over je nieuwe beslissing, hoe komt dat? 

 

Wat maakt je zo onzeker?

1. Alles is nieuw.

Een nieuwe baan, is een beetje hetzelfde als die eerste dag naar school.Je kent niemand, weet niet waar de wc’s zijn, hoe het eraan toe gaat tijdens de pauze, hoe de computer werkt, welke systemen er worden gebruikt, welke grapjes wel of niet kunnen, en waar de post-its liggen!

 

2. Je weet (nog) niet goed wat er van je wordt verwacht.

Je hebt een andere leidinggevende en misschien ook wel andere werkzaamheden. Die eerste periode in een nieuwe job heb je meestal behoorlijk wat vragen en is de hele “situatie” wat onzeker. De kans is groot dat je zelf gedachten hebt als: “Ik kan dit niet” of “Ik ben dom”.

 

3. Je kent (nog) niemand.

Je kent je collega’s nog niet. Je weet niet welke grapjes er worden gemaakt onderling en wie met wie werkt. Misschien denk je wel dat je collega’s jou niet leuk zullen vinden of dat jij er niet “tussen” past.

 

4. Je bent gewoon moe.

Werk zou je toch energie moeten geven?! Daar is op dit moment geen sprake van. Er komt zoveel op je af en dat slurpt energie. Hierdoor denk je misschien wel dat het werk te zwaar is of niet leuk.

Al deze gevoelens en gedachtes zijn te verklaren en zijn helemaal normaal. Ze hebben te maken met de nieuwe situatie, die elke nieuwe baan met zich meebrengt. In die zin, niks om je zorgen over te maken maar wel vervelend op dit moment.

 

Heel vervelend natuurlijk dat je onzeker bent, en het liefst wil je zelfverzekerder zijn. Ik geef je daarom ook 4 tips die je kunnen helpen om je meer zelfverzekerd te voelen.

 

1.Sta stil bij de reden om te veranderen van baan

Je hebt niet voor niks gekozen om op zoek te gaan naar iets anders. Je wilde meer uitdaging, een kortere reistijd of een hoger salaris. Je hebt in kaart gebracht wat je wilde en daar een baan bij gezocht.

Probeer te focussen op de positieve dingen die de switch naar een nieuwe baan heeft gebracht. Stel jezelf eens de vraag: wat heb ik nu wel, wat ik hiervoor niet had?

 

2.Wees realistisch

Geef jezelf de tijd om te wennen. Het is heel logisch dat jij niet alles al weet en begrijpt. Dat verwacht ook helemaal niemand, behalve dan misschien jijzelf.

Anderen hebben vaak veel meer begrip voor jou situatie, dan je zelf denkt.

 

3.Spreek uit hoe jij je voelt

Uitspreken dat je iets spannend vindt of vragen om hulp zou je kunnen zien als zwak, maar dat is het helemaal niet. Het is juist een kwaliteit.

Wist je dat je door jezelf kwetsbaar op te stellen, je veel makkelijker contact maakt met anderen. Een win-win situatie dus!

 

4.Zorg voor jezelf

Neem voldoende rust buiten werktijd. Ga iets doen wat jou ontspant, waardoor je minder bezig bent met negatieve gedachten. Yoga is fijn, maar ook een wandeling in de natuur werkt heel goed om te ontspannen en los te komen van de drukte in je hoofd.

 

Al langere tijd op je nieuwe plek en nog steeds twijfels? 

Zit je al weer een paar maanden op een nieuwe plek en bevalt het nog steeds niet?  Dan pas kun je zeggen: ik zit hier op mijn plek of niet? Misschien is het niet wat je had verwacht of had je zelf toch niet zo helder voor ogen wat je zelf wilde. Zoek dat dan eerst goed uit, voordat je weer verder gaat kijken.

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen over jouw persoonlijke situatie? Wil je een keer sparren of kennismaken? Neem dan contact met mij op!

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!