negatief denken doorbreken
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Negatief denken doorbreken doe je zo!

Betrap jij jezelf wel eens op negatief denken en vind je het lastig om door negatief denken heen te breken? Ik deel met jou graag een persoonlijke ervaring over hoe het mij voor de eerste keer wel lukte om negatief denken te doorbreken.

 

Het was de eerste keer dat ik alleen naar de sauna ging.

Het had me dan ook nogal wat moeite gekost om mezelf ertoe te zetten te gaan. Alleen, dat vond ik toch nog een hele stap. Eenmaal daar vond ik het super relaxed. Lekker gaan en staan waar je wilt, zonder rekening te houden met iemand anders.

Ik had een fijn boek meegenomen en ik besloot eens lekker uitgebreid te gaan lunchen. Ik had een heerlijk broodje besteld, glas verse jus en mijn boek: De vier vragen van Byron Katie.

Ik zat rustig tot er schuin tegenover mij een stelletje ging zitten. Ik zag ze kijken, ik zag ze praten, ik zag ze lachen. Ik voelde meteen een onaangename kriebel in mijn buik. Zouden ze het over mij hebben? Zouden ze het raar vinden dat ik hier alleen zat? Ja, dat vonden ze vast raar, een beetje sneu vooral. Daarnaast zag ik er ook niet uit met mijn natte haar in mijn badjas. Ik zou ook lachen.

Wauw, hoe snel kun je jezelf een rotgevoel aanpraten.

 

Mijn redding was het boek op mijn schoot.

Kun je zeker weten dat het waar is? vroeg Byron Katie mij vanaf de bladzijde. Dit was voor mij het moment. Ik besloot daar, in mijn badjas, met natte haren en zonder make-up, de situatie gelijk aan te grijpen om te oefenen.

Kan ik zeker weten dat het waar is? Weet ik zeker dat ze over mij praten en om mij lachen?

Nee, dat wist ik niet zeker.

Had ik er bewijs voor, dat ze over mij aan het praten waren?

Nee, dat had ik ook niet.

Nou tot zover bleek er weinig overeind van mijn gedachten. Byron Katie gaat verder met de volgende vraag:

Wat voor gevoel geeft het jou, dat je dit nu denkt?

Een heel onaangenaam gevoel. Stress, onrust, angst en pijn in mijn buik. Al met al maakt het mijn tot nu toe ontspannen dagje sauna ineens een stuk minder fijn. Tot zover maakte ik het mezelf vooral een stuk moeilijker dan nodig is.

Nu de laatste vraag uit het boek:

Hoe zou het zijn zonder deze negatieve gedachte?

Makkie! Weer rustig, fijn en ontspannen. Net zoals ik het de hele dag, voor het moment dat het stelletje tegenover mij ging zitten, had ervaren.

 

Dit moment is zeker al weer 3 jaar geleden.

Toch herinner ik het mij nog als de dag van gisteren. Het was precies op dit moment dat ik ontdekte hoe ik negatief denken kan doorbreken met behulp van de methode van Byron Katie. Ik realiseerde mezelf in dat moment wat voor kracht een negatieve gedachte kan hebben, maar ook hoe je jezelf compleet in de stress kunt werken door alleen maar een gedachte.

Natuurlijk weet ik niet of mijn negatieve gedachte de waarheid was. Misschien zat dat stelletje wel over mij te praten en om mij te lachen. Het punt is alleen: ik heb er helemaal niks aan om dat te denken.

Het helpt mij niet. Het maakt mijn leven niet leuker, het maakt mijn leven moeilijker.  

Welke gedachtes zou jij mogen los laten?

Lindsey Hermans

Wist je dat loopbaanbegeleiding je ook helpt om beter om te gaan met jouw belemmerende gedachten.

 

Meer weten over loopbaanbegeleiding? Kijk dan eens hier en zie wat ik jou kan bieden.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!