Loslaten. Maak ruimte voor die nieuwe baan


O, o, mama heeft het een beetje moeilijk.
Ze slaapt slecht, droomt over heksen die zich als juf hebben vermomd. Ziet overal pestkoppen en haar kleine meid die helemaal alleen en verloren op het schoolplein staat. Ze ziet natte onderbroeken, vieze snotneuzen, broeken vol gaten en lekkende bekers.

Een nieuwe school. Het is even wennen, vooral voor mama. Naar school gaan betekend afscheid nemen van het kinderdagverblijf, van die veilige plek en de lieve juffen. Naar school gaan betekend ook het onbekende tegemoet. Zal het wel goed gaan? Is het wel leuk daar?

 
loslaten ballonLeven is veranderen.
Soms hebben we het idee dat ons leven een vaststaand gegeven is. Logisch ook want als je naar je leven kijkt van dag tot dag dan lijkt er niet zoveel spannends te gebeuren. Toch veranderen we constant. Kijk eens naar jezelf een jaar geleden, of twee jaar. Hoe zag je leven er toen uit en wat is daar nu anders aan?

Bij elke verandering krijg je te maken met kiezen en ook met loslaten. En loslaten dat betekent het verlies. Van het bekende, het veilige en van de controle over wat er gebeurt in je leven. Een controle die je in bepaalde gevallen, denk bijvoorbeeld aan een overlijden, helemaal niet hebt. Dan heb je geen keuze en geen controle over het loslaten. De enige invloed die jij hebt in die gevallen is hoe jij zelf omgaat met de situatie en de gevoelens die jij erbij hebt. Daar gaat het in deze blog verder niet over.

Loslaten van je baan.
Stel je voor dat jij een vast contract hebt.

Al jaren werk je bij hetzelfde bedrijf en krijgt elke maand dat best fijne salaris op je bankrekening gestort. Je weet precies hoe de koffieautomaat werkt en hoe de koffie smaakt en kent al je collega’s van a tot z. incl. wat ze het liefste eten voor lunch en wanneer hun 1-jarige begon met lopen.

Werken doe jij op de automatische piloot. Het is niet verrassend, niet boeiend maar wel heel veilig. Fouten zul jij niet snel maken. Werken voelt aan de ene kant lekker veilig en betekend maar aan de andere kant ben jij die baan helemaal spuugzat en is het tijd voor iets nieuws!

Al speurend tussen de vacatures voel je de spanning oplopen. Stel je eens voor dat je echt weg zou gaan. Je dagelijkse ritme, vertrouwde werkzaamheden, collega’s en ja zelfs dat bakkie koffie dat eigenlijk helemaal niet zo lekker is maar waar je zo aan gewend bent geraakt, daar moet je dan allemaal afscheid van nemen.

Een nieuwe baan voelt doodeng. Nieuwe werkzaamheden, nieuwe collega’s, nieuwe werkplek en ja zelfs een nieuwe koffieautomaat. Kun je wel leveren wat ze van je verwachten? Vinden ze je daar wel aardig? Zal het niet allemaal heel erg tegenvallen? Krijg je geen spijt?

Je stopt met zoeken tussen de vacatures. Misschien is het toch niet zo nodig om weg te gaan. Je collega’s zijn toch aardig, je baas gaf je vandaag eindelijk wel dat verdiende complimentje en het werk, ach zo saai is dat ook weer niet. Een paar maanden later zit je weer in de volgende dip en begint de jacht naar een passende vacature opnieuw.

Het is die enorme angst voor het onbekende, die zo groot is dat jij mooi blijft zitten waar je zit. Hoe anders zou het zijn als je wel zou durven loslaten? Dan liggen er nieuwe kansen, ervaringen en mogelijkheden op je te wachten. Dan kun jij jezelf ontwikkelen en boven jezelf uitstijgen.

Goed we gaan loslaten dus!
Om los te laten heb je (zelf)vertrouwen nodig. Je moet nee durven zeggen tegen wat niet meer goed voor je is en vertrouwen hebben in de toekomst. Je moet jezelf beseffen dat jij degene die aan het roer staat van jouw leven, en niemand anders. Zaken waar jij enige controle op hebt kun je beïnvloeden. Alles wat je niet kunt controleren, dat kun je loslaten.

Het loslaten gaat makkelijker als je de volgende vier stappen hanteert. Ik specificeer het voorbeeld hier voor een werksituatie maar je kunt dezelfde stappen toepassen voor bijvoorbeeld relaties:

Stap 1. wat wil jij nu loslaten?
Schrijf voor jezelf eens op wat jij zou willen veranderen aan je werk, relatie. Wat wil jij echt niet meer? Ga nu eens na waarop jij zelf invloed kunt uitoefenen en waarop niet.

Stap 2: wat wil jij wel?
Om met vertrouwen te kunnen kiezen voor een nieuwe baan is het essentieel dat je weet wat jij wilt. Een nieuwe baan is geen sprong in het diepe als je precies weet wat je zoekt. Dan weet je al dat dit is wat jij wilt. Dan is het een weloverwogen keuze. Weet je niet goed wat je wilt, zoek dat dan uit!

Ook weloverwogen keuzes zijn spannend. Je weet immers pas echt of iets een goede keuze is als je hebt gekozen. En ach, wat is een goede keuze eigenlijk? Daar kan ik nog wel een heel blog over schrijven.

Stap 3: neem afscheid van het oude
Afscheid nemen is altijd passend bij grote veranderingen in het leven, niet voor niks is er een hele ceremonie als iemand is overleden of als mensen gaan trouwen. Om verder te kunnen gaan met het nieuwe is het belangrijk om het oude bewust af te sluiten. Organiseer een afscheidsborrel, ga uiteten, schrijf een brief, alles is mogelijk. Doe wat voor jouw gevoel past bij hetgeen waar je afscheid van neemt.

Stap 4: spring in het diepe en laat het los!
(Zelf)vertrouwen in het loslaten krijg je alleen maar steeds opnieuw weer te doen. Door elke keer opnieuw door je angst heen te gaan en te kiezen. Door te ervaren dat jij dat gewoon kan en dat er niks ergs gebeurt als je verandert. Sterker nog, dat er vaak juist mooie nieuwe dingen voor in de plaats komen.

Ook mij – control freak nummer 1 - kost het nog steeds moeite om los te laten, om vertrouwen te hebben en niet te leven vanuit controle. Toch lukt het mij wel! Door deze stappen en doordat ik de moeite die ik heb met loslaten kan herkennen en mijn worsteling te accepteren. Hoe vaker ik bewust loslaat, hoe makkelijker het mij lukt.

En Ella, die moet ik ook weer beetje meer loslaten. Vertrouwen hebben in mijn kind en in de school die wij bewust hebben gekozen. Gewoon doen, al is dat soms wel met mijn ogen dicht.

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Loop je vast, zit jij niet op je plek?
Wil jij weten wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen