LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Alles onder controle?
Reken af met de controlfreak in jezelf.

Controle zo staat in de Dikke van Dale betekend: in bedwang hebben, beheersen. Mensen zoeken controle om meerdere redenen, maar de drang naar controle komt deze vrijwel altijd voort uit een dieperliggende angst. Een angst die we allemaal wel een meer of mindere mate voelen: de angst om niet te goed genoeg te zijn.

Hoeveel controle je los kunt en durft te laten is per persoon verschillend. Mensen die een ervaring hebben waarin ze voor hun gevoel de controle hebben verloren of een grote angst hebben voor het verliezen van de controle, houden met alles wat ze hebben vast aan wat ze kennen.

Controle is in die zin niks meer of minder dan vast proberen te houden aan de situatie zoals die nu is. Iets wat natuurlijk helemaal niet kan, want de wereld om ons heen verandert continu. Te veel controle willen uitoefenen op je leven kan je bovendien in de weg gaan zitten wanneer je iets nieuws wilt gaan doen.

Wanneer je een nieuwe stap zet in je loopbaan of je kiest voor een nieuwe hobby, moet je de controle loslaten. Je kunt immers niet voorspellen wat de toekomst je – negatief, maar meestal vooral positief – te bieden heeft.

Weten hoe je de controle wat kan loslaten is dus best handig!

 

Hoe kun je de controle meer loslaten?

Stel je voor dat je hebt besloten dat je wilt beginnen met een cursus yoga. Dat wilde je langer heel graag, maar tot nu toe heb je de stap niet durven zetten. Nu heb je jezelf aangemeld en begin je volgende week. Nu krijg je al kriebels in je buik als je eraan denkt. Hoe zou het zijn?

Al snel hoor je gedachten in je hoofd als:

Ik ken die mensen daar niet, ze vinden mij vast stom.  Ik sta toch voor gek op zo’n matje. Ik heb er helemaal niet de juiste kleding voor. Het is vast zweverig en raar. Waarschijnlijk kan ik het niet. Ze zullen mij wel raar vinden. Waarom heb ik mezelf hier in vredesnaam voor aangemeld?

Probeer eens bewust luisteren naar wat je hoort. Waarschijnlijk is het een herkenbare vervelende stem die vaker tegen je zegt dat je zult mislukken. Dat jij deze uitdaging niet aan kunt. Dat je toch niks kunt en dat anderen jou raar of zwak vinden.

Wat is dat voor stem? Is het een man of een vrouw? Op wat voor manier wordt er tegen je gepraat? Geef hem of haar desnoods een naam. Dan is het makkelijker om de gedachten die opkomen te parkeren. Weet dat het maar gedachten zijn gefabriceerd in je hoofd en dat ze niks te maken hebben met de realiteit.

 

Formuleer een krachtige gedachte

Bedenk daarom voor jezelf een “krachtzin” die je sterker maakt en terugbrengt in de realiteit. Ik gebruik graag een simpel: “Ik kan dit” of “Ik ga het gewoon doen, want ik kan altijd weer weg”.

De gedachte dat ik altijd weer weg mag helpt voor mij altijd enorm, bijvoorbeeld als ik naar een netwerkbijeenkomst ga. In mijn eentje een zaal vol vreemden mensen inlopen staat nog steeds niet op mijn favoriete activiteitenlijstje, maar door mezelf mentaal de optie te geven om weg te gaan als ik dat wil, doe ik het wel.

Stiekem geef ik mezelf hier een stukje controle mee terug. Controle over de andere mensen heb ik natuurlijk niet, maar ik heb wel invloed op mijn eigen denken en doen.

Soms lukt het onder controle krijgen van je gedachten moeilijker. Dat heeft meestal te maken met andere factoren. Misschien heb je slecht geslapen of heb je net een moeilijk gesprek gehad. Heb je het gevoel dat je in paniek raakt? Dat is helemaal niet erg. Focus dan op je ademhaling. Haal diep adem in en uit, en blaas de spanning eruit. Door te focussen het ademhalen, kun je niet meer bezig zijn met de negatieve gedachten die je angstig maken. 

 

Oefening baart kunst

Hoe meer je oefent met het loslaten van de controle, hoe beter het je lukt. Wees jezelf ervan bewust dat je altijd een keuze kunt maken en dat jij invloed kunt uitoefenen op de gedachten die je hebt.

Ga op zoek naar jouw comfort-grens en ga er telkens een beetje overheen door iets nieuws aan te gaan. Het mooie is dat deze grens met je meegroeit. Het is niet voor niks dat er gezegd wordt dat persoonlijke groei plaatsvindt buiten je comfortzone. Telkens als je iets doet wat je uitdaagt, iets nieuws en een beetje spannend is en waarbij de controle meer durft los te laten, draagt dat bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!