LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Kom je buitenspelen? Ontdek jouw drijfveren

Drijfveren, wat zijn het, waarom zijn ze belangrijk en wat heeft dat met buitenspelen te maken? Allemaal dingen die jij jezelf nu wellicht afvraagt en waar ik je in dit blog antwoord op zal geven. 

Oudejaarsdag, ik denk dat ik een jaar of 8 was. Buiten was het koud, mistig en rook het naar houtkachels. In de garage stond mijn vader zoals elk jaar oliebollen te bakken. De hele dag was ik buiten met alle andere buurtkinderen. Dik ingepakt in een warme jas, speelde we overlopertje op de verkeersdrempel naast ons huis.

Buitenspelen, spelletjes doen, huttenbouwen, fietsen, rollerskaten. Ik speelde als kind heel vaak en heel graag buiten. Alleen of met anderen. Ik genoot van actief bezig zijn, steeds weer iets anders bedenken. Samen op avontuur.

Waar speelde jij vroeger graag mee? Nu denk je misschien, wat maakt het uit! Nou veel, want waar je vroeger graag mee speelde en wat je liefste deed geeft je nu inzicht in wat jouw drijfveren zijn.


Wat zijn drijfveren?

Een drijfveer is datgene dat je van binnenuit motiveert en in beweging zet. Het zijn interne motivatie-motoren die ervoor zorgen dat je ergens voor wilt gaan, je drive. Inzicht in je drijfveren maakt het  een stuk makkelijker om keuzes te maken voor werk dat echt bij je past.


Waarom terug naar de kindertijd?

Als kind speel je in eerste instantie met het speelgoed dat beschikbaar is gesteld door je ouders. Wanneer je ouder wordt ga je hierin zelf keuzes maken. Je kiest en doet vooral wat jij zelf het allerfijnst en leukst vindt, zonder nog al teveel rekening te houden met wat anderen daarvan vinden.

In de loop van de jaren raken we onder invloed van de buitenwereld het contact met wat we het allerliefste doen langzaam kwijt. We gaan steeds meer rekening houden met wat “anderen” ervan vinden. We willen erbij horen en niet afwijken van wat “de norm” is en raken daardoor steeds verder vervreemd van onze ware zelf.

Op een zeker moment ontstaat bij veel mensen de: is dit het nou? vraag. Deze vraag komt meestal niet uit de lucht vallen. Veelal gaat daar een grote levensverandering aan vooraf waardoor ze een sterke behoefte krijgen om opnieuw te ontdekken wie ze zijn, wat ze van nature echt leuk vinden en wat ze zelf willen.


Hoe ontdek je jouw drijfveren?

In een loopbaantraject zet ik dan regelmatig de volgende oefening in. Deze oefening doe je dan ook het liefste met iemand samen. Iemand die goed is in vragen stellen en door durft te vragen.

1. Ga voor jezelf na waar je vroeger het allerliefst mee speelde. Wat deed je het liefste elke dag? Wat mocht je niet, maar wilde je stiekem wel heel graag?

2. Als je daarmee speelde wat vond je daar dan het allerleukste aan? Formuleer je antwoord kernachtig in een woord.

 Het leukste aan buitenspelen was voor mij dat ik elke keer iets anders kon doen. De afwisseling ervan. Ook vond ik het samen spelen erg leuk. 

Een van min belangrijkste drijfveren is dan ook: afwisseling. De mogelijkheid om verschillende dingen te doen. Dat klopt nog steeds als een bus. Ik ben het gelukkigst als ik verschillende dingen mag doen, zowel als hobby als in mijn werk.

Kies vooral de woorden die jij zelf gebruikt, die staan het dichtstbij wie jij werkelijk bent.

3. Als je een mooi lijstje van kernwoorden hebt opgeschreven, ga je na welke daarvan je nu nog bij jezelf herkend. Bij welke denk je: ja! dat ben ik en dat vind ik nu nog steeds heel leuk en/of belangrijk. Maak een shortlist van 3 – 5 woorden.

De woorden die je hebt opgeschreven, dat zijn jouw belangrijkste drijfveren.


Wat is er zo belangrijk aan het kennen van je drijfveren?

Je kunt toetsen in hoeverre het werk dat je nu doet erbij past. Bekijk de kernwoorden op je lijst en markeer ze met een + als je ze terugvindt in je werk. Zet een – als je ze niet terugvindt in je werk en een +/- als je ze er een beetje in herkend.

Welke conclusie kun jij trekken als je het lijstje bekijkt? Zit jij nog op de juiste plek?

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp