LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Kies voor een leven dat bij jou past, met of zonder 10 pakken wc-papier.

Het zal je natuurlijk niet ontgaan zijn. Het coronavirus zet momenteel de hele wereld op zijn kop. Blijf thuis als je “verkouden” bent of erger en ga vooral NIET hamsteren.

Belachelijk toch al die mensen die met tientallen pakken wc-papier tegelijk de supermarkt uitlopen of snap je het stiekem ergens ook wel. Heel eerlijk, ik heb ook wel een pak extra wc-papier en een paar extra blikken Unox soep in huis maar wel met mate.

Ik ben echt een nuchter, doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg typje. Niet zo snel in paniek en ik heb al helemaal niet snel het gevoel dat ik hetzelfde moet doen als anderen. En toch, deed het ook iets met mij. Al die karren vol met rollen wc-papier, melk of blikken bonen en lege schappen.

Je waarschuwingssysteem pikt de signalen op. Dit is vreemd en anders dan normaal, maar iedereen doet het. Dan zal het wel nodig zijn en moet ik ook in actie komen, toch?

Hoe komt het toch dat we allemaal bij “de groep” willen horen en het lastig vinden om keuzes te maken die daarvan afwijken?

 

 

We willen allemaal bij een groep horen.

De maatschappij waarin we leven is de belangrijkste groep waar we allemaal onderdeel van uitmaken. Het is een groep waar we bij mogen horen, maar niet helemaal zonder voorwaarden. We dienen onszelf liefst wel aan te passen aan wat “normaal” is en moeten ons moeten conformeren aan de regels en gebruiken die er zijn.

Dat is niks nieuws. Dat is al zo sinds de mens op aarde rondloopt en  heeft ook een belangrijke reden.

Vroeger hadden we elkaar echt nodig om te overleven. Om voldoende voedsel te vinden. Om warm te blijven. Het was dus van levensbelang om bij een groep te horen. Door te letten op het gedrag van anderen in de groep, kunnen we onszelf aanpassen en verzekeren we onszelf van een plek in die groep, de samenleving.

Afwijkend gedrag binnen die samenleving was toen een potentieel levensgevaar. Dat patroon is van generatie op generatie doorgegeven en zorgt ervoor dat ook nu een rode vlag omhoog gaat bij ander gedrag.

 

Doe wat er van je wordt verwacht

Om ervoor te zorgen dat anderen ons niet zien als een potentieel gevaar, leven we het liefste het leven dat de samenleving van ons verwacht. Dat is veilig, er komen geen vragen en er gaan al helemaal geen rode vlaggen omhoog.

Vraag jezelf maar eens af waarom we mensen met een “huisje-boompje-beestje” leven niet bombarderen met vragen als:

“Goh waarom wonen jullie in een rijtjeshuis?

“Waarom hebben jullie twee kinderen?”

Hoe anders is dat bij mensen die anders zijn en doen. Die stellen we dit soort vragen vaak wel.

Dat komt omdat ze anders doen dan de samenleving gewend is, en dat zorgt ervoor dat een rode vlag omhooggaat.

Een rode vlag geeft aan dat de situatie toch minstens even onderzocht moet worden. Hoe veilig is dit wat die ander doet? Vormt het een bedreiging of niet?

Vanuit die angst komen er vragen.

Aan vrouwen die 40 uur werken en daarnaast een gezin runnen, bij gezinnen die ervoor kiezen om de wereld rond te reizen en niet in een rijtjeshuis te wonen, aan een homostel of aan iemand die haar huidige baan opzegt om een hele nieuwe, nog onbekende weg in te slaan.

 

Niet alleen anderen voelen een rode vlag, we voelen die zelf ook wanneer we een andere keuze maken dan het normaal.

Dat maakt het soms ook zo lastig om andere keuzes te maken. We zijn bang voor de oordelen. Bang om anders te doen, er niet meer bij te horen en bang voor de vragen die komen. We hebben het gevoel dat we onze keuze moeten verantwoorden aan anderen. Dat we de vragen die ze er ons over stellen volledig en bevredigend moeten beantwoorden.

Herken je dat en wordt je geconfronteerd met iemand die je keuze in twijfel trekt of sta je op het punt om een belangrijke persoonlijke keuze te maken maar durf je nog niet? Onthoudt dan in ieder geval deze drie dingen:

  • als je kiest voor wat er bij jou past, hoef je jezelf daarover niet te verantwoorden. Je brengt de veiligheid van de groep er niet mee in gevaar.
  • de vragen/opmerkingen die anderen stellen of maken komen meestal voort uit hun eigen rode vlag, maar hebben helemaal niks te maken hebben met de keuze die jij hebt gemaakt.
  • jij kiest er zelf voor of je de vragen wilt beantwoorden en hoe. Je bent niemand een uitleg verschuldigd.

Je leeft maar 1 keer. Dat is veel te weinig om altijd rekening te houden met wat anderen als “veilig” ervaren en rode vlaggen bij anderen te voorkomen.  Doe wat goed voelt voor jou en kies voor een leven dat bij jou past, met of zonder 10 pakken wc-papier.

Lindsey Hermans

Wil jij makkelijker kiezen voor wat echt bij je past? Loopbaanbegeleiding helpt je om inzicht te krijgen in hoe jij kiest en wat jou belemmert om keuzes te maken die echt passen bij wie jij bent en waar jij naar verlangt.

 

Meer weten over loopbaanbegeleiding? Kijk dan eens hier en zie wat ik jou kan bieden.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!