Wat wil ik - keuzestress
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Keuzestress? Zorg dat je dit weet

Herken je dat? Je hebt zoveel keuze dat je er totaal niet meer uitkomt. Als je het ene kiest, moet je het andere laten gaan. Wil ik dat wel? Aaargghh keuzestress!

Na 10 jaar was onze Bjursta eetkamertafel, van het bekende grote blauwe dozen warenhuis, toch echt aan vervanging toe. De nieuwe tafel moest licht en van hout zijn. We wisten precies wat we zochten en vonden een prachtige tafel. Na een paar lange maanden wachten was het dan zover, onze tafel werd bezorgd. Mooi eikenhout, zwart stalen onderstel. Prachtig! Maarja als je eenmaal begint…

Nu bleek de lamp niet echt meer te passen bij onze nieuwste aanwinst, die toch wel een maatje groter is dan zijn voorganger. Gelukkig wisten we ook nu precies wat we wilde. We vergeleken lampen, prijzen en vonden zo al snel ook een nieuwe lamp. So far so good, maar toen liepen we toch vast.

In onze nieuwe lamp moeten van die mooie e27 LED filament lampen, en die zijn er. In allerlei vormen. Van bol tot buis van edison tot kaars. In allerlei kleuren. Van helder tot titanium en van goud tot smoked. Met spiegel of zonder. Met verschillende vormen kooldraad. In verlichtingssterktes van 40 lumen tot 470 lumen. Met verschillende lichtkleuren in Kelvin. Dimbaar, niet dimbaar of zelf dimbaar. Aaaaahhh keuzestress!

Dat er zoveel te kiezen valt, maakt het niet makkelijk maar het is niet het grootste probleem. Het werkelijke probleem is dat wij niet precies wisten waar we naar op zoek waren. Daardoor ontstond er – in dit geval gelukkig slechts een lichte vorm van – keuzestress en (zoek) frustratie.

Nou lijkt dit misschien een raar voorbeeld, maar het werkt precies zo bij het kiezen van een nieuwe baan of carrière richting. Er zijn duizenden verschillende banen, bij duizenden verschillende bedrijven. Als werkelijk alles mogelijk is, maar je weet niet wat jij wilt, hoe moet je dan een keuze maken? Dat is onmogelijk.

 

 

 

Het is cruciaal om voor jezelf in kaart te brengen wat jij wilt.

Hoe pakt je dat aan? Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen vinden het prettig om dit alleen te doen en andere doen het liever met iemand anders zoals een vriendin of een coach. Als je graag alleen wilt ontdekken wat jij zoekt in je werk dan kan schrijven je hierbij dan heel goed helpen. Schrijf gewoon eens alles op wat je fijn vindt in je werk of wat je nu juist mist. Dat kan in de vorm van een lijstje zijn of eerst in de vorm van een verhaal.

"Als je niet weet wat je wilt, dan kun je ook niet kiezen."

Probeer eerlijk naar jezelf te zijn als je schrijft en je tijdens het schrijven af te vragen: wat bedoel met hetgeen dat ik nu heb opgeschreven. Als je bijvoorbeeld elke dag de kinderen uit school wilt kunnen halen, waar gaat jou het dan werkelijk om?! Wil je de vrijheid hebben om je eigen agenda kunnen indelen en zelf te bepalen waar/wanneer je werkt en maakt het je niet uit als je thuis dan verder aan het werk gaat. Of wil je liever elke dag van 9.00 tot 14.30 werken zodat je daarna vrij bent om thuis te zijn?

Kies jouw must-haves

Als je in kaart hebt gebracht wat jij wilt, is de volgende stap prioriteren. Wat zijn absolute must-haves en wat zijn de nice-to-haves. Met andere woorden waar kun jij niet zonder. Wat heb jij absoluut nodig om gelukkig te zijn in je werk en wat is fijn/leuk als het er is maar niet onmisbaar. Maak hiervan bijvoorbeeld een top-10 in kernwoorden, waarbij de eerste 4 jouw must-haves zijn.

 

Met een top-10 is het een stuk makkelijker om te kiezen.

Blijf je waar je nu zit, dan kun je misschien vast binnen je huidige baan iets veranderen (zogenaamde jobcrafting) waardoor jij jezelf weer een stuk beter voelt in je werk. Kies je ervoor om een nieuwe richting in te slaan. Dan is jouw top-10 een mooi handvat om te kiezen voor die nieuwe richting of wellicht een nieuwe studie op te pakken.

Wanneer je precies weet wat jij wil, is het makkelijker om te kiezen.

Zo maakte wij ook een soort van top-10 voor onze e27 LED lampen. We maakte ons zoekgebied kleiner en kozen voor de perfecte LED lamp in een mooie edison vorm, met minimaal 120 lumen, dimbaar en smoked glas. Nu alleen nog op zoek naar een winkel die deze perfecte lamp op voorraad heeft. Nu die lampen zijn geregeld dient het volgende project zich alweer aan, want ja bij die nieuwe tafel en lamp hoort natuurlijk een nieuwe kleur op de muur.

Gelukkig weten we weer precies wat we willen. De juiste kleurstaal donkergroen is al gevonden in de plaatselijke bouwmarkt, nu alleen nog de tijd vinden om aan de slag te gaan.

Heb jij ook wel eens last van keuzestress

Lindsey Hermans

Wist je dat loopbaanbegeleiding je helpt om met meer zelfvertrouwen te kiezen voor wat echt bij je past? Door meer inzicht in wie je bent, weet je beter wat je wilt.


Meer weten over loopbaanbegeleiding?  Kijk dan eens hier.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!