Jij kunt meer dan je denkt.


Taal is echt niet mijn ding, dat was mijn overtuiging.
De Nederlandse taal en ik, we zijn geen vrienden. Hoe vaak ik op school niet bevestigd kreeg dat ik er niet goed in was, ontelbaar. Ik worstelde mijzelf door het vak Nederlands heen. Al die “rare” regels over grammatica, -d’s en t’s, dat vond ik zo ongrijpbaar. Hoewel ik het grammatica vreselijk vond, is een van mijn grootste hobby’s lezen. Vroeger al was ik dol op verhalen en lezen. Ik struinde uren door de plaatselijke bibliotheek. Op zoek naar een nieuw boek met een verhaal waarin ik helemaal opgezogen werd. Het leek mij fantastisch om een boek te kunnen schrijven. Schrijven daar begon ik niet aan, want dat zou ik toch niet kunnen. Daar was ik stellig van overtuigd.

Overtuigingen zoals die van mij kunnen super hardnekkig zijn en een enorme kracht hebben.
We hebben ze allemaal, maar vaak genoeg zijn we onszelf helemaal niet bewust van dit soort gedachten. Je hebt ze waarschijnlijk al zo lang dat je ze voor waarheid aanneemt. Ze voelen als een onderdeel van wie jij bent.

Mijn overtuiging ontstond op school. Onderwijzers vertelde mij keer op keer, jij bent niet goed in Nederlands. Ze vertelde er vast nog veel meer bij, maar die boodschap raakte iets in mij en zette zich wel vast in mijn brein. Zo kunnen overtuigingen ontstaan.

SchrijvenGelukkig is er ook goed nieuws want overtuigingen kun je doorbreken.
Overtuigingen kunnen heel sterk zijn, maar het zijn slechts gedachtes. Probeer ze dan ook niet meer waarde toe te kennen. Onderzoek ze en wees daarbij niet te streng voor jezelf.

Even een voorbeeld. Stel jij wilt heel graag dansen, maar de overtuiging “ik kan dat niet, want ik heb er geen talent voor” houd je tegen. Onderzoek deze gedachte dan.

1. Is het waar wat ik denk?
Ik denk dat ik het niet kan, maar dat weet ik niet zeker. Ik ben zeker niet zo goed als Igone de Jongh, maar ik vind dansen wel heel leuk.

2. Hoe voelt het als ik dit denk
Verdrietig en onzeker, want ik kan niet doen wat ik eigenlijk zo graag wil.

3. Hoe zou het voelen zonder deze gedachte?
Vrij en licht. Ik kan gewoon dansen als ik dat wil. Ik hoef niet super goed te worden.

4. Wat hoef ik niet door deze gedachte?
Dan hoef ik mijn onzekerheid niet onder ogen te komen.

Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat in dit geval ook angst voor falen en perfectionisme meespelen. Wat goed is om te onthouden is dat de meeste overtuigingen en angsten voortkomen uit de moeder van alle overtuigingen “ik ben niet genoeg.”

Ga voor jezelf eens na wat jij heel fijn vindt om te doen, wat jou gelukkig maakt, maar wat je nu niet doet. Wat houdt jou tegen? Zit daar ook een “ik kan het niet” of “ik ben niet goed genoeg” overtuiging achter?

Stel je eens voor hoe zou het zijn als je het wel zou gaan doen?

Schrijven doe ik inmiddels met veel plezier.
Nee, ik ben geen Saskia Noort, daar gaat het ook niet om. Ik geniet van het schrijven en het helpt mij om gedachten te ordenenen en minder te piekeren. Dat is genoeg.

Door welke overtuiging laat jij je nog tegenhouden om te doen wat jij leuk vindt?

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Loop je vast, zit jij niet op je plek?
Wil jij weten wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen