Fase 1: een gevoel van onwerkelijkheid
Alles lijkt wazig, onwerkelijk. Wat er gebeurt, dat komt zo onverwacht of is zo groot dat je het nog niet kunt bevatten.

Fase 2: relativeren en ontkennen
Wat er niet is, bestaat niet. Je doet alsof er niks aan de hand is. Wat er is gebeurd, dat zwak je af. O ja, ik heb geen baan meer maar dat vind ik prima hoor. Ja die relatie was allang niet goed meer, het is beter zo. Ik kan best zonder hem (of haar).

Deze fase lijkt misschien onzinnig, maar het nut van deze fase is dat het je de tijd geeft om met de nieuwe situatie om te kunnen gaan.

Fase 3: de put
Dit is echt een baalperiode. Je voelt je slecht en realiseert je pas nu echt wat er is gebeurd. Je hebt voor jouw idee geen controle meer over je situatie en gevoelens. Je voelt je boos of juist verdrietig en vraagt jezelf af waarom dit jou moest overkomen.

In deze fase is het belangrijk dat je probeert om je gevoelens te accepteren en je er niet tegen te verzetten. Je moet er doorheen.

Fase 4: het verleden loslaten
Als je weer wat opkrabbelt uit de put, kun je weer met wat meer afstand naar de gebeurtenis kijken. Je hebt weer zin om voorzichtig over de toekomst na te denken en krijgt vaak weer nieuwe energie.

Fase 5: onderzoeken van je mogelijkheden
Een periode vol energie en enthousiasme. Je hebt je losgemaakt van het verleden en kunt weer positief kijken naar de toekomst. Je gaat in deze fase ook op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Je hebt meer zelfvertrouwen en ook het gevoel dat je grip hebt op je leven komt weer terug. In deze fase versterkt je nieuwe zelf door nieuw gedrag en vaardigheden aan te leren. Hierin sla je – door je enthousiasme – ook nog wat makkelijk door.

Fase 6: zoeken naar zin en betekenis
Dit is de fase waarin die vraag: wat is de zin van mijn leven, naar boven komt. Het is een tijd van reflectie. Dat gebeurt vaak helemaal vanzelf en onbewust. Wat heeft de verandering eigenlijk echt voor je betekent? Wat heeft de verandering je allemaal opgeleverd?

Fase 7: integratie
In deze laatste fase integreer je wat je hebt geleerd in je dagelijks leven. Je voelt je meestal sterker en hebt meer zelfvertrouwen. Je bent door de verandering gegroeid.

Hoe kan het nou dat ik ineens niet meer weet wat ik wil?

Wat ik zie in mijn praktijk is dat cliënten vaak door een grote verandering of soms zelfs meerdere heen gaan. Soms kan dat al jaren geleden zijn, bijvoorbeeld na een overlijden, maar ook korter geleden na een verhuizing of geboorte van een kind.

Een drukke en verwarrende periode waarin ze onbewust door alle fases van de verandering gaan. Tot ze ineens, zo lijkt het althans, vastlopen. Ze zijn op zoek naar een stuk zingeving en voldoening in hun leven en werk. Zo komen ze bij mij terecht met de vraag: wat wil ik? Dat is heel logisch te verklaren, als je weet hoe het proces van de integratie van een verandering werkt.

Ze hebben fases 1 tot en met 5 doorlopen en zitten in fase 6. De fase die gaat over zoeken naar zingeving en betekenis. Precies daarom voelen ze nu dat hun werk en hoe ze het dagelijkse leven invullen niet meer klopt.

Herkenbaar?
Probeer het gevoel dat je nu hebt vooral te zien als een kans. Grijp het aan om op zoek te gaan naar wat jouw voldoening geeft in je leven.

Verlang jij naar een andere richting in je werk en leven? Heb je vragen of hulp nodig?

Neem dan gerust helemaal vrijblijvend contact met mij op.