LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Hoe vol is jouw spaarkaart?

Je herkent het vast wel. Iemand zegt iets dat je kwetst. Voor de zoveelste keer al. Er is een iemand in je omgeving die je altijd weet te raken, op een vervelende manier. Elke keer bijt je je tanden op elkaar. Je zegt niks, want aan ruzie daar doe jij niet aan. Jij houdt van “de lieve vrede” enzo. Het klinkt ook heel nobel en tolerant, maar wist je dat je stiekem een vinkje achter iemand zijn naam zet. Zegeltjes sparen noemen ze dat ook wel.

“Een zegel is een metafoor voor een onaangenaam gevoel dat je wel voelt, maar niet aan de orde stelt.”

Je voelt je boos, maar laat dat niet merken, plak maar een zegeltje. Je bent geraakt en verdrietig maar laat dat niet zien, plak maar een zegeltje. Je spaart net zo lang zegeltjes totdat je een volle kaart hebt.

Wat doe je met een volle kaart? Die wil je inleveren. Die moet iets opleveren. Bij AH krijg je korting op de Efteling of spaar je voor handige vershoudbakjes. Bij de Plus een boodschappenpakket. Bij Lidl een groenteknuffel. Een volle kaart is heel wat waard, maar met deze spaarkaart werkt het ietsje anders. Geen boodschappenpakket of knuffel, zoals in de supermarkt, maar een emotionele explosie.

Een woedeaanval waarbij alle opgekropte frustraties er in een keer uitkomen. Vaak gericht tegen iemand waar je van houdt en helemaal niet tegen de persoon die je spaarkaart heeft volgemaakt. Of een gevoel van machteloosheid en verdriet met bijbehorende all-you-can-eat snoepbui. Dat is de prijs voor jouw volle spaarkaart.

Herkenbaar? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk dat iedereen harmonieus met elkaar omgaat. Je vermijd ruzies zoveel als je kunt. Belangrijker nog is dat je aardig gevonden wilt worden. Je wilt niet dat anderen jou het stempel onaardig, onaangepast of kortaf geven. Lief en aardig worden gevonden, liefst door iedereen, dat is wat je wilt. Niet zo gek, want vanuit je jongere jaren – bewust of onbewust – meegekregen dat je met lief en aangepast zijn het meeste bereikt.

Het is een oud patroon dat je nu niet meer helpt. Je bent volwassen en je mag best je mening geven en duidelijk aangeven als jij wordt gekwetst of dat er op een andere manier over jouw grens heen gegaan wordt. Sterker nog, doe je dat niet dan krijg je te maken met de voor jou negatieve gevolgen. Een ruzie met je partner of weer een slecht gevoel na een pak koekjes en een blik op de weegschaal.

Toch de moeite waard om eens bij stil te staan, of niet?


Hoe voorkom je dat je zegeltjes gaat verzamelen?

Zo’n volle spaarkaart kun je dus maar beter voorkomen. Dat doe je vooral door jezelf er zelf van bewust te zijn wanneer er een zegeltje aankomt. Vaak zijn het dezelfde personen die bij jou voor zegeltjes zorgen. Waarschijnlijk zijn dat vaak ook de mensen met een kwaliteit die het negatief tegenovergestelde is van een kwaliteit die jij hebt. Ben jij bijvoorbeeld bescheiden, grote kans dat degene die jouw zegeltjes bezorgd een haantje-de-voorste type is.

Wat kun je praktisch doen? Ik zeg bereid je zelf voor. Vaak weet je wel wanneer je bijvoorbeeld je schoonvader weer tegen het lijf loopt. Je kunt ervoor kiezen om eerst bewust nog even niks te doen naar de andere persoon toe, maar wel alvast naar jezelf.

Merk op dat je het onprettig vindt wat er gebeurt en analyseer waar dat vervelende gevoel vandaan komt. Hoe meer je jezelf realiseer wat er werkelijk gebeurt, hoe minder impact het zal hebben op je emotionele welzijn.

Durf je een stap verder, dan kun je ervoor kiezen om je uit te spreken.

Als er iets wordt gezegd waar jij je niet goed bij voelt, kun je best eerlijk zeggen wat je daarvan vindt zonder de ander gelijk aan te vallen. Dat doe je door in de ik-vorm te blijven praten. Ik voel mezelf …. Of ik merk dat ik …. Voorkom dat je overgaat op jij zegt/jij doet. Door het bij jezelf te houden blijft het altijd waar en is er geen opening voor discussie. Iemand anders kan immers niet gegrond weerleggen wat jij voelt.

De eerste keren zo de confrontatie aangaan zal zeker spannend zijn en degene die je aanspreekt zal er wellicht ook even van opkijken. Hij of zij is dat immers niet van jou gewend. Toch is het de moeite waard om voor jezelf op te komen en te “zeggen”:

Zegeltjes? Nee, dank je!
 
Lindsey Hermans

Wil je meer inzicht in wat jouw spaarkaart volmaakt? Kom dan eens langs voor een praatje. Elk loopbaantraject benader ik vanuit wie er voor mij zit.

 

Heb jij bijvoorbeeld moeite met grenzen stellen of worstel jij met iets anders dat je nog steeds in de weg staat om te werken en leven zoals jij dat wilt, dan besteden we daar aandacht aan.

 

Meer weten over loopbaanbegeleiding? Kijk dan eens hier en zie wat ik jou kan bieden.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!