moeder met kind

Het mama-dilemma

Als je moeder bent, dan moet je dit haast wel herkennen

Je gaat naar de wc en nog voor je het door hebt staat je nieuwsgierige peuter bij je. Kon je vroeger nog op je gemak een kleine of grote boodschap doen, wordt je nu aandachtig bekeken, ondervraagd en afgeleid. Nee, zelfs op het toilet heb je geen momentje voor jezelf.

Tijd voor jezelf nemen vinden is voor veel moeders een dingetje. Dat komt omdat ze zich snel schuldig voelen. De kinderen naar de opvang brengen, terwijl je zelf vrij bent. Ze een nachtje naar opa en oma brengen, zodat je een keer uit kunt slapen. Veel moeders doen het best wel eens, maar zelden zonder schuldgevoel.

De mama’s met een mama-dilemma. Ze willen wel werken of tijd maken voor zichzelf, maar dat lukt niet zonder schuldgevoel, omdat ze ergens diep binnenin vinden dat ze er altijd moeten zijn voor hun kinderen. Ze voelen zich enorm verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen. Stiekem voelt het zelfs zo dat ze de enige zijn die echt goed voor ze kan zorgen. Kinderen zijn nou eenmaal het beste af bij hun eigen moeder, toch?

 

De thuis-blijf moeder als de ideale situatie.

Dit beeld, dat stamt uit de jaren 50 beeld, is hardnekkig en onjuist. Het is helemaal niet natuurlijk dat een kind maar één hoofdverzorger heeft. Zelfs al in de oertijd had de moeder hulp van anderen. Destijds meestal de oma.

Het is wetenschappelijk zelfs aangetoond dat kinderen het meest gebaat zijn, en zich sociaal emotioneel het beste ontwikkelen, bij een veilige hechting aan drie mensen. Gedeelde zorg dus.

Die zorg wordt natuurlijk verzorgt door de moeder, maar dan zijn er nog twee plekjes over. Die kunnen worden ingevuld door papa of oma, maar net zo goed een leidster van het kinderdagverblijf.

Voor een kind is elk van deze verzorgers net zo fijn. Het gaat niet om wie er voor een kind zorgt, maar om de kwaliteit van de opvang, het inlevingsvermogen van de verzorgers en de manier waarop ze inspelen op de behoeften van het kind.

Als jij goede “hulpouders” hebt, dan hoef je je als moeder dus helemaal niet schuldig te voelen en kun je prima tijd maken voor jezelf.

Voel jij je wel eens schuldig als je wilt werken en je kind naar het kinderdagopvang brengt? Hoe ga jij daar mee om?

Lindsey Hermans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top