LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

EHBT: eerste hulp bij twijfel

We hebben het er nog maar eens over. Over onze keuze. Het hoe en waarom. Het wat en als. Het is een keuze, maar anders dan de meeste mensen maken. Dat zorgt vooral bij mij voor twijfels. Zijn we niet te voorzichtig? Maken we wel de juiste keuze?

Kiezen voor jezelf en waar jij voor staat, gaat niet zonder twijfels. Ook niet bij mij.

Tijdens een inmiddels gebruikelijke persconferentie kondigt de minister-president het aan. De basisschool gaat vanaf 11 mei weer open. Hoera! Na wekenlang thuisonderwijs mogen onze engeltjes weer een paar dagen naar school. Heel eerlijk toen de scholen in maart dicht gingen dacht ik meteen: wat zal ik blij zijn als het nieuws komt dat de scholen weer opengaan.

En daar was het positieve bericht. Hetgeen waar ik al naar verlangde sinds 16 maart. Dus laat maar komen die diepe blijdschap. Die kriebels in je buik. Het stukje normaal. Je raad het misschien al, dat gevoel kwam niet. Nou behalve die kriebels in mijn buik dan. Van onrust, niet van blijdschap.

De weken thuis en alle nieuws updates hebben iets bij mij verandert.

De thuiswerk/schooljuf combinatie begint te wennen. Er is een nieuw ritme ontstaan waarbij we onszelf allemaal prettig voelen. Het openen van de school voelt daarom ook al een stuk minder als een opluchting.

Daarnaast heeft alle informatie over het virus nieuwe inzichten opgeleverd. Speurneus als ik ben, had ik de middag voor de pers-co al ergens het OMT-adviesrapport opgedoken. Wat ik daar in las maakte mij allesbehalve minder ongerust. Ze weten het niet, wat er gebeurt als de scholen weer opengaan. Het onderzoek dat ze zouden doen onder kinderen was nog niet klaar? Huh, dacht ik, daar zouden ze toch op wachten?

Alles bij elkaar voelt het voor ons, want gelukkig denken wij er allemaal hetzelfde over, nog niet goed om Ella naar school te laten gaan. De voordelen van totaal 5 dagen school in de maand mei wegen niet op tegen de risico’s van het onbekende. De school denkt mee en vindt het gelukkig geen probleem dat we haar nog thuishouden. Voor de periode na 1 juni kijken we verder.

Dat is mooi geregeld, toch?!

Toch slaat de twijfel weer keihard toe.

Een nieuwsbericht met de vette kop: ouders blij dat kinderen weer naar school gaan! Vrienden om ons heen vertellen hoe blij en opgelucht ze zijn. De vraag is meestal niet gaat je kind naar school, maar welke dagen!

Als ik dan vertel dat Ella niet gaat en waarom, begrijpen ze meestal onze afweging best en vinden ze het vaak ook ontzettend spannend. Deze – toch wel – proefsituatie. Maar toch weegt het terug naar school mogen dan zwaarder.

Een paar dagen later volgen de uitslagen van enquêtes. Slechts 15% van de ouders houdt de kinderen thuis. Dan slaag de twijfel toch wel toe. Shit, horen wij dan echt bij die minderheid? Doen we dan wel het juiste?

Twijfel bij een keuze die afwijkt van de normaal, is heel logisch

Twijfel hoort bij keuzes maken, als zwart hoort bij wit.

Je kiest het ene, en daardoor automatisch het andere niet. Er is daardoor altijd ruimte om te twijfelen en die twijfel is grote bij een niet populaire keuze.

Het zijn keuzes waardoor we niet meer bij de rest horen en erbij horen, daar hebben we als mensen vanuit onze oorsprong nou eenmaal baat bij. Wanneer je niet bij de groep hoort, loop je een groter risico.

Iets kiezen dat anders is dan gebruikelijk plaats je buiten de groep. Het maken van niet gebruikelijke keuzes doen we daarom ook liever niet.

Dat geldt niet alleen voor de keuze over het wel/niet naar school gaan in corona-tijd zoals in mijn verhaal. Het bruggetje naar je loopbaan is, dat snap je, zo gemaakt. Want ook in je loopbaan kom je soms op het punt dat je moeilijke, niet-zo-populaire keuzes moet maken.

Een baan opzeggen met een goed salaris of een hoge status. Kiezen voor werk waar jij gelukkig van wordt, ook al past dit niet bij je oorspronkelijk opleidingsniveau.

Het zijn allemaal keuzes die persoonlijk zijn en gebaseerd wat jij belangrijk vindt. Hierbij houdt je niet – of in ieder geval minder – rekening met de mening van de menigte.

Dat is spannend want je wilt wel de juiste keuze maken. Stel je toch voor dat je besluit verkeerd blijkt te zijn! Deze angst maakt de twijfel over een keuze alleen maar groter.

Wat als ik verkeerd kies?

Maak je verdorie al een keuze die niet veel mensen zouden maken, blijkt het toch niet de juiste te zijn. Daar sta je dan met je lef-keuze!

Een verkeerde keuze maken is een grote angst voor veel van mijn loopbaancliënten. Een angst die vaak in het laatste stukje van het loopbaantraject komt aankloppen. Het moment dat ze voor een grote beslissing staan. Een grote en belangrijke keuze maken voor een nieuwe richting in hun loopbaan.

Die keuze wordt niet zomaar gemaakt. Ze weten wat ze willen en belangrijk vinden, maar ergens knaagt het gevoel: doe ik wel het juiste?

Herken jij dit gevoel ook? Sla deze dan eens op:

Niemand weet wat het juiste keuze is. Je kunt alleen maar kiezen voor wat als het juiste voelt.

Je baseert elke keuze op de informatie die je NU hebt en op wat jij NU belangrijk vindt. Glazenbollen zijn helaas nog niet algemeen in de winkel verkrijgbaar. De toekomst is voor ons allemaal de grote onbekende.

Bij twijfel kun je altijd terugvallen op: jezelf!

Doe ik het wel goed? Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan gebeurt het vaak dat je weer gaat twijfelen over je keuze. Gelukkig kun je altijd terugvallen op jezelf en je eigen keuze proces. 

Zo gebeurde dat ook bij mij. Gisterenavond begon ik te twijfelen over ons besluit. Ontneem ik Ella nu niet iets belangrijks, zijn we niet te voorzichtig? Heb ik informatie gemist die andere wel hebben gelezen of gehoord, waardoor zij wel hun kind naar school laten gaan? Op het absolute hoogtepunt van mijn twijfel ga ik zelfs twijfelen of wel een goede moeder ben door haar thuis te houden!

Zo ontstond gisteren “het overleg” met mijn wederhelft. We bespraken opnieuw onze afwegingen, wat we nu meer weten en hoe dat van invloed is op de keuze die we hebben gemaakt. Einde verhaal: we staan nog steeds achter ons besluit. Ella gaat de komende week niet naar school.

Komt er nieuwe betrouwbare informatie beschikbaar, dan wegen we opnieuw af wat de voors- en tegens zijn en maken we weer een keuze.

Want dat mag ook!

Veel van ons hebben de overtuiging: eens gekozen, blijft gekozen. Terugkomen op een keuze voelt als zwak of als falen. Absolute onzin. Met nieuwe informatie, inzichten en/of omstandigheden, is het juist heel logisch dat je een andere keuze maakt. Daar is niks mee. Dat kan en mag!

Er zijn maar weinig keuzes die echt definitief zijn. Je kunt bijna altijd bijstellen of iets anders kiezen. Neem de nieuwe informatie mee in je heroverweging en laat je vooral niet beperken door wat anderen daarvan (zouden kunnen) vinden.

Terug naar ons corona-school-besluit. Misschien slaan we met deze keuze de plank compleet mis en blijkt het allemaal goed te gaan. Geen virus uitbraken. Niks aan het handje. Ik hoop het! Dan zijn we te voorzichtig geweest, mist Ella 5 dagen school en start ze pas in juni. Tja, die consequentie overleef ik wel.

Lindsey Hermans

Tijd om keuzes te maken die passen bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt? Ik help je graag.

 

Kijk hier en zie wat ik jou kan bieden.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!