Een positieve kijk op je loopbaan.


Je bent altijd waar je nu moet zijn en
onderweg naar waar je heen hoort te gaan.

Wat een uitzicht!
Zoiets heb ik nog nooit gezien en het is prachtig. De zonsondergang in de Grand Canyon. Het is 2013 en we zijn op onze ultieme reis door Amerika. Elke dag zien we iets nieuws, overnachten we in een andere stad, ontmoeten we nieuwe mensen en zien we de mooiste natuur en architectuur.

Reizen staat voor mij in het teken van het nieuwe, van ontdekken, leren en ontmoeten. Datzelfde geldt voor in mijn ogen voor je loopbaan. Dat vraagt denk ik wel om enige uitleg. Kom ie hoor.

De reis of de eindbestemming?
Als ik je vraag om te kiezen, wat kies jij dan? De meeste kiezen voor de reis, want ja zeg nou zelf, de eindbestemming van het leven is voor de meeste mensen nou niet echt iets om naar uit te kijken.

Reizen vinden de meeste van ons daarentegen heerlijk. Wat is er leuker dan nieuwe dingen ontdekken?

Voor onze loopbaan ligt dat toch iets anders. Daarin schijnen we het niet zo te hebben op de reis. Als het gaat over onze loopbaan zijn we over het algemeen toch meer geinteresseerd in het zo snel mogelijk bereiken van de eindbestemming. Stiekem verlangen we naar die ene perfecte baan voor altijd en zolang je die niet hebt gevonden voelt alles ervoor als verspilde tijd.

Zo ontstaat dat negatieve gevoel over je loopbaan.

 
OnderwegIk heb al zoveel geprobeerd, het is allemaal voor niks geweest.
Ze had al van alles gedaan na haar studie. Een traineeship en daarna verschillende functies bij verschillende bedrijven, en nog steeds was ze zoekende. Mijn cliënte van begin 30 vond alles wat ze tot dan toe had gedaan verspilde tijd. Het waren verkeerde keuzes geweest die haar niets hadden opgeleverd. Nu wilde ze voor eens en altijd weten wat voor werk er wel bij haar paste, en je begrijpt het al, daarom zat ze nu tegenover mij aan mijn coachtafel.

Samen gingen we aan de slag. Ze ontdekte haar drijfveren, werkwaarden, talenten en het traject liep super lekker, tot we het die ene dag samen hadden over de nieuw te maken keuze in haar loopbaan. Oei, dat lag gevoelig. Ze blokkeerde direct.

De druk op die nieuwe keuze was enorm voor haar. Het mocht immers echt niet wéér de verkeerde zijn. Ze had al genoeg tijd verspild aan onzinnige dingen, dit keer moest de keuze wel helemaal goed zijn. Wat een enorme druk.

Een druk die werd veroorzaakt door haar negatieve gevoel over haar loopbaan tot zover en door de overtuiging dat ze niet goed was in het maken van keuzes.

Was het echt allemaal verspilde tijd?
Nee, natuurlijk niet! Het is alleen wel heel vervelend als je zo'n negatief gevoel hebt over alles wat je in je loopbaan hebt bereikt. De studies waar je hard voor hebt geknokt, die baan waar je grenzen hebt verlegd en avonden voor hebt doorgehaald. Hoe fijn zou het zijn als je met trots - of in ieder geval minstens met een positief gevoel - kunt terugkijken op wat je hebt gedaan? Hoe zou dat de druk op deze nieuwe keuze veranderen?

Heel fijn natuurlijk en daarom geef ik je hier mijn drie voel-je-positief-over-je-loopbaan-tips.

Tip 1: Onderzoek wat jij wel waardevol vind aan je ervaringen tot nu toe?
Als je het niet naar je zin hebt of hebt gehad in je werk, dan kun je makkelijk verzanden in het was allemaal zo vreselijk. Misschien was dat het ook wel, maar ook dan is er misschien wel een ding dat je wel fijn vond.

Stel je zelf dan de vraag: wat voor waardevols neem ik mee uit alles wat ik heb gedaan? Wat vond ik wel waardevol? Welk talent heb ik kunnen ontwikkelen? Wat heb ik ontdekt? Geef eens cijfers aan je studies, banen, functies en werkzaamheden en laat je verrassen.

Tip 2: Wees lief voor jezelf.
We zijn soms zo hard voor onszelf. Mijn cv is een wirwar, die jaren zijn verspild, dat deed ik alleen maar omdat mijn vader het wilde. Stop, hou er mee op!

Je maakt keuzes op een bepaald moment in je leven met de kennis die je op dat moment hebt. Als je niet precies wist wat je wilde, dan heb jij je misschien wel laten leidden door wat anderen deden of wat van je werd verwacht. Dat is niet erg, je wist op dat moment niet beter.

Niets komt voor niets op jouw pad. Dat geldt voor een studie, voor elke baan en iedere collega en ja ook voor die loopbaancoach en dit blogartikel.

Accepteer de keuzes die je toen hebt gemaakt. Vechten tegen iets dat je niet meer kunt veranderen, dat is gewoon zinloos.

Tip 3: onderzoek wat jij belangrijk vindt en heb vertrouwen.
Als ik niet weet waar ik naartoe wil, hoe weet ik dan dat ik op de juiste weg ben? Ja, dat weet je dus niet. Je het geen duidelijk richting, geen focus. Gelukkig kun je daar verandering in brengen.

Onderzoek wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Als jij jouw innerlijke kompas kent en erop durft te vertrouwen dat die klopt, dan is het veel makkelijker te bepalen welke kant je op wilt gaan. Met dat kompas kun je steeds opnieuw bepalen of je nog op de goede weg bent en je reisplannen bijstellen, ook als het een keer tegenzit.

Hoe zou het voor jou zijn als je kunt genieten van de reis?
Van wat jij mag ontdekken, leren en ervaren. Dat jij weet wat jij wilt, daarvoor durft te gaan en je loopbaan altijd de kant op kunt sturen die bij jou past.

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Loop je vast, zit jij niet op je plek?
Wil jij weten wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij. Dan plannen we in overleg een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen