Ontdek wat het van spelen vroeger betekent voor wat je nu drijft!


Lego, barbies, tekenen, kleien, boeken, rolschaatsen..........
Nee, dit is niet mijn sinterklaasverlanglijstje voor dit jaar. Het is het speelgoed waar ik het allerliefste mee speelde toen ik zo'n 8 jaar oud was.Wist jij al dat hetgeen waar je vroeger het liefst mee speelde en wat je het leukste vond om te doen, jou nu inzicht kan geven in wat jouw drijfveren zijn?

Speelgoed Lego Barbies


Hoe zit dat?
Als kind speel je in eerste instantie met het speelgoed dat beschikbaar is gesteld door je ouders. Op een zekere leeftijd ontdek je dat je hierin ook zelf keuzes kunt maken. Je doet dan vooral wat jij zelf het allerfijnst en leukst vindt, zonder nog al teveel rekening te houden met wat anderen daarvan vinden.< br>
In de loop van de jaren raken we onder invloed van de buitenwereld het contact met wat we het allerliefste doen langzaam kwijt. Op een zeker moment ontstaat bij veel mensen de sterke behoefte om opnieuw te ontdekken wat ze van nature echt leuk vinden.

In een loopbaantraject zet ik dan regelmatig de volgende oefening in.

1. Ga voor jezelf na waar je vroeger het allerliefst mee speelde. Wat deed je het liefste elke dag? Wat mocht je niet, maar wilde je stiekem wel heel graag?

2. Als je daarmee speelde wat vond je daar dan het allerleukste aan? Formuleer je antwoord kernachtig in een woord.

Bijvoorbeeld: ik was zelf dol op knutselen. Ik deed dat bijna iedere dag en deed dan van allerlei verschillende dingen. Van tekenen tot kleien, van sieraden maken tot origami. Wat ik daar het allerleukste aan vond is dat ik telkens weer iets nieuws kon bedenken en maken.

Het woord voor mij is hierbij: creëren

Tip: als je niet meer weet waar je vroeger mee speelde, kijk dan eens oude foto's terug.

Wat betekenen die woorden in het lijstje?
Als je een mooi lijstje van kernwoorden hebt opgeschreven, ga je na welke daarvan je nu nog bij jezelf herkend. Bij welke denk je: ja! dat vind ik eigenlijk nu nog steeds heel leuk of belangrijk. Maak een shortlist van 3 - 5 woorden.

De woorden die je hebt opgeschreven, dat zijn jouw belangrijkste drijfveren.

Wat is er zo belangrijk aan het kennen van je drijfveren?
Een drijfveer is datgene dat iemand van binnenuit beweegt. Het zijn interne motivatie-motoren die ervoor zorgen dat je ergens voor wilt gaan, je drive.

De antwoorden op de vraag: “wat vond je zo leuk aan spelen met …….” zeggen iets over jouw roeping en eigenheid. Inzicht in je drijfveren maakt het bovenal een stuk makkelijker om keuzes te maken die echt bij je passen.

Welke drijfveren heb jij bij jezelf ontdekt? Ik ben benieuwd!

Groetjes,

Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan? Wil jij reageren op mijn blog?
Neem dan hier contact met mij op!

Contact