vrouw op rots

Doe niet zo bescheiden!

Het was tijdens de eerste bijeenkomst van mijn opleiding tot loopbaancoach. We kregen de opdracht om bij iedereen een kwaliteit op een briefje te schrijven. Best lastig als je niemand nog kent en spannend wat er op mijn briefje zou komen te staan.

We liepen door de ruimte, schreven en keken. Toen iedereen klaar was, keerde ik ook weer terug naar mijn plek aan tafel. Daar op mijn briefje stond het, tussen zelfstandig, vriendelijk, respectvol, serieus, ijverig en verantwoordelijk, maar liefst 3x, BESCHEIDEN. Een gevoel van teleurstelling en frustratie trok door mij heen. BESCHEIDEN, wat is dat nou voor een stomme kwaliteit!

Herken jij jezelf in de kwaliteit bescheiden? Dan heb je waarschijnlijk net als ik een hekel aan van die haantje-de-voorste types. Die irritante arrogante mens-wezens die altijd het hoogste woord hebben, altijd en overal ongevraagd hun mening rond lopen te toeteren en die denken dat ze heel wat zijn met hun zelfverzekerde houding. Van die mensen waar je stiekem ook een beetje door geïntimideerd bent. Mensen waardoor jij jezelf ineens klein voelt worden als ze bij je in de buurt komen. Ze zijn het totale tegenovergestelde van bescheiden, dat lijkt mij duidelijk.

Bescheidenheid is een kwaliteit, zolang je er niet in doorslaat.

Want wanneer je te bescheiden bent, dan wordt het je valkuil. Dan cijfer jezelf weg en verdwijn je naar de achtergrond. Je geeft jezelf geen ruimte om er te mogen zijn.

Een heel vervelend gevoel en juist dat is precies wat er gebeurt wanneer je in contact komt met een arrogant-mens-type zoals ik eerder beschreef. De eigenschappen van deze persoon zorgen ervoor dat jij jezelf nog bescheidener gaat gedragen dan je doorgaans al doet. Logisch dat jij jezelf niet prettig voelt in de nabijheid van deze mensen.

Toch kun je ook iets leren van de haantje-de-voorste types.

Iets waar jij wat aan hebt! De kwaliteit van deze mensen is namelijk dat ze ruimte innemen. Ze staan voor wie ze zijn en het kan ze geen drol schelen hoe anderen naar hun kijken. Hier ligt dan ook de uitdaging voor ons bescheiden mensen. Zelf meer ruimte innemen, onze mening geven en onszelf niet aan de kant laten schuiven.

Het is daarom ook volkomen begrijpelijk dat ik bescheidenheid, maar een stomme kwaliteit vond. Bescheiden stond voor mij gelijk aan onzeker, niet voor mezelf opkomen, geen ruimte in durven nemen, iets dat ik jarenlang had gedaan. Nu was ik – na een coachtraject van een half jaar – juist zo ontzettend hard bezig om meer ruimte in te nemen, dat het een tegenvaller was dat mijn medestudenten dat nog niet konden zien.

Een jaar later, aan het einde van de opleiding, deden we een soortgelijke oefening nog een keer. Iedereen mocht weer een kwaliteit opschrijven bij elke medestudent. Ik kan je vertellen dat de kwaliteit bescheiden niet meer op dat lijstje stond.

Herken jij jezelf in de kwaliteit bescheiden? Vind jij het fijn om bescheiden te zijn of vind je het – net als ik – soms lastig om jezelf niet weg te cijferen? 

Lindsey Hermans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top