vrouw op rots
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Doe niet zo bescheiden! Kwaliteit of valkuil?

Het was tijdens de eerste bijeenkomst van mijn opleiding tot loopbaancoach. We kregen de opdracht om bij iedereen een kwaliteit op een briefje te schrijven. Best lastig als je niemand nog kent en spannend wat er op mijn briefje zou komen te staan.

We liepen door de ruimte, schreven en keken. Toen iedereen klaar was, keerde ik ook weer terug naar mijn plek aan tafel. Daar op mijn briefje stond het, tussen zelfstandig, vriendelijk, respectvol, serieus, ijverig en verantwoordelijk, maar liefst 3x, BESCHEIDEN. Een gevoel van teleurstelling en frustratie trok door mij heen. BESCHEIDEN, wat is dat nou voor een stomme kwaliteit!

Kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie

Ben jij al bekend met het kernkwadrant? Het kernkwadrant werd ontwikkeld door Daniel Ofman. Hij gaat er vanuit dat ieder mens in de basis een aantal kernkwaliteiten bezit.

Het zijn de kwaliteiten die jou maken tot wie je bent. Bij elk van die kernkwaliteiten hoort ook een valkuil. Dat gebeurt wanneer je jouw kwaliteit overdrijft. Het maakt van jouw kwaliteit, ineens jouw zwakte.

Het positief tegenovergestelde van je valkuil is jouw uitdaging. Dat kun je zien als een aanvulling op jouw kwaliteit, waardoor deze beter in balans blijft. Dat helpt je bijvoorbeeld als je in aanraking komt met mensen die eigenschappen hebben die ervoor zorgen dat jij de neiging hebt om door te schieten in jouw kwaliteit. Jouw uitdaging zorgt in die situatie voor balans en dat jij uit je valkuil blijft.

Als laatste is er de allergie. Dit is het doorschieten in je uitdaging. Dat is de eigenschap van de haantje-de-voorste types.In het geval van bescheidenheid zou je dat bijvoorbeeld arrogantie kunnen noemen of narcisme.

Bescheidenheid is een kwaliteit, zolang je er niet in doorslaat.

Bescheiden zijn is natuurlijk een hele mooie kwaliteit. Je houdt van nature rekening met anderen. Geeft ze de ruimte om hun verhaal te doen en er gewoon te zijn. Het gaat je pas in de weg zitten wanneer je te bescheiden wordt. Dan cijfer jezelf weg en verdwijn je naar de achtergrond. Je geeft jezelf geen ruimte om er te mogen zijn. Je kwaliteit wordt je valkuil.

Hoe kom je in die valkuil terecht?

Dat gebeurt vanzelf wanneer je in contact komt met van die haantje-de-voorste types. Die irritante arrogante mens-wezens die altijd het hoogste woord hebben, altijd en overal ongevraagd hun mening rond lopen te toeteren en die denken dat ze heel wat zijn met hun zelfverzekerde houding. Van die mensen waar je stiekem ook een beetje door geïntimideerd bent. Mensen waardoor jij jezelf ineens klein voelt worden als ze bij je in de buurt komen. Ze zijn het totaal tegenovergestelde van bescheiden.

Ze geven je een heel vervelend gevoel, want ze laten geen ruimte voor JOU! Ze wijzen jou als het ware op jouw uitdaging. Iets waar jij een pietsje meer van nodig hebt, maar wat je nog moeilijk vindt om te doen namelijk je eigen ruimte/plek claimen. 

Het werkt nou eenmaal zo dat jij je vanzelf nog bescheidener gedragen dan je doorgaans al doet, wanneer je in contact komt met je allergie. De eigenschappen van deze persoon zorgen hiervoor.

Toch kun je juist iets leren van de haantje-de-voorste types.

Iets waar jij wat aan hebt! De kwaliteit van deze mensen is namelijk dat ze ruimte innemen. Ze staan voor wie ze zijn en het kan ze geen drol schelen hoe anderen naar hun kijken. Hier ligt dan ook de uitdaging voor ons bescheiden mensen.

Zelf meer ruimte innemen, onze mening geven en onszelf niet aan de kant laten schuiven.

Werken aan je uitdaging, daar is oefening voor nodig. Het is daarom ook volkomen begrijpelijk dat ik bescheidenheid, juist op dat moment maar een stomme kwaliteit vond. Ik was namelijk na een coachtraject hard aan mijn uitdaging aan het werken. Steeds meer mijn eigen plek te claimen.

Nu was het een flinke tegenvaller dat mijn medestudenten dat blijkbaar nog niet bij mij zagen. Het voelde alsof ik faalde in mijn eigen leerproces. Hierbij vergat ik op dat moment even dat het precies dat was, een leerproces. Werken aan je uitdaging, dat vergt nou eenmaal tijd en oefening. 

Een jaar later, aan het einde van de opleiding, deden we een soortgelijke oefening nog een keer. Iedereen mocht weer een kwaliteit opschrijven bij elke medestudent. Ik kan je vertellen dat de kwaliteit bescheiden niet meer op dat lijstje stond. 

Herken jij jezelf in de kwaliteit bescheiden? Of heb jij iemand in je omgeving met een eigenschap die je niet te doen vindt? Bekijk deze dan is met behulp van het kernkwadrant. Welke kwaliteit bezit jij en laat deze persoon jou dus stiekem zien? 

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp