persoonlijke inzichten
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Ben jij ook een Obliger?

Ben jij ook een Obliger? Waarschijnlijk heb je nog geen idee hebt waar ik het over heb. Wat je misschien wel herkend is dat je het lastig vindt om afspraken die je met jezelf maakt na te komen. Zo gaf ik je twee weken geleden in mijn blog “7 tips voor een ontspannen start op je werk” verschillende tips. 

Misschien ben je ermee begonnen en had je het jezelf nog zo voorgenomen. Ik ga dit doen! Ik ga niet meer snoozen. Ik ga op tijd naar bed. enz. Je bent enthousiast van start gegaan, maar puntje bij paaltje. Er is niks veranderd.

Hoe anders is dat wanneer je een afspraak maakt voor je werk of met een vriendin. Die kom je na! Er is geen haar op je hoofd die eraan denkt om een gemaakte afspraak niet na te komen. Alleen wanneer het aankomt op afspraken met jezelf, dan is jouw agenda ineens reuze flexibel. Hoe komt dat toch?

Dikke kans dat jij, net als ik, een Obliger bent.

 

Hoe ga jij om met verwachtingen en voornemens?

Een tijd terug alweer las ik het boek van Gretchen Rubin “The Four Tendencies”. Volgens haar – en ze heeft dit wetenschappelijk onderbouwd – zijn mensen doorgaans in te delen in vier groepen, waarbij elke groep heeft zo zijn eigen manier van omgaan met verwachtingen.

Verwachtingen die van buitenaf komen en die andere ons “opleggen”, maar ook verwachtingen van binnenuit. Verwachtingen die we onszelf opleggen. Om verwarring te voorkomen noem ik verwachtingen van binnenuit in dit blog voornemens.

De groepen die Gretchin in haar boek onderscheidt zijn de Rebels, Questioners,  Upholders en Obligers. Hieronder zal ik elke groep kort toelichten.

 

Rebels vragen zichzelf af: “Waar heb ik zin in vandaag?”

Een Rebel heeft een gruwelijke hekel aan verwachtingen. Dit geldt voor voornemens die van binnenuit komen net zo sterk als voor verwachtingen die van buitenaf komen. Een Rebel doet iets alleen wanneer zij dat wil, op haar manier en in haar tijd.

 

Questioners vragen zichzelf af:  “Wat moet ik vandaag doen, en waarom?”

Een Questioner komt zoekt naar onderbouwing. Waarom zou ik dit of dat doen? Een Questioner komt haar eigen voornemens altijd na, die zijn immers helemaal onderbouwd. Verwachtingen van buitenaf worden eerst grondig onderzocht en bevraagd. Is de Questioner overtuigd, dan worden verwachtingen van buitenaf volledig op- en overgenomen en worden het haar eigen voornemens.

 

 

Upholders vragen zichzelf af:  “Wat staat er vandaag in mijn agenda?”

Upholders komen alle verwachtingen na. Verwachtingen die van buitenaf worden opgelegd zijn voor Upholders net zo belangrijk als de voornemens die ze heeft voor zichzelf. Ze houdt van routines en schema’s en weet graag precies wat er van haar verwacht wordt.

 

 

Obligers vragen zichzelf af: “Wat moet ik vandaag doen, en voor wie?”

Obligers voldoen altijd aan de verwachtingen die van buitenaf worden opgelegd. Een Obliger is heel verantwoordelijk en staat altijd voor anderen klaar. Voornemens die een Obliger voor zichzelf heeft staan echter altijd op de laatste plaats. Om verwachtingen van binnenuit na te komen heeft ze een verwachting van buitenaf nodig.

 

Er werd mij ineens een hoop duidelijk

Ik ben overduidelijk een Obliger. Nu begreep ik ineens waarom het 7 jaar en enorme levensverandering had geduurd, voordat ik voor mezelf durfde te kiezen. Weggaan bij mijn werkgever, dat was iets dat ik voor niemand anders hoefde te doen dan mijzelf. Hoewel het een heel sterk verlangen was, kwam het van binnenuit en kwam ik niet in actie zolang er geen “verwachting” was van buitenaf. Die kwam pas toen mijn dochter was geboren.

Niet direct natuurlijk, maar zo heb ik dat ervaren. Ik deed het in eerste instantie meer voor haar, dan voor mezelf.

 

Help ik ben ook een Obliger, wat kan ik doen?

Ten eerste is het geen excuus om je eigen voornemens niet na te komen. Dat bepaalt soort gedrag je voorkeur heeft, betekend niet dat je niet anders kunt.

Zie het vooral als een hulpmiddel om situaties zo te creëren dat je jouw voornemens wel verwezenlijkt. Denk na over wat je nodig hebt om toch te doen wat je jezelf voorneemt. Ga bijvoorbeeld wandelen in een groepje of doe mee aan een online stop-met-snoepen-challenge.

Voor mij als loopbaancoach en ondernemer werkt het bijvoorbeeld heel goed om andere mensen op te zoeken om mee samen te werken en een ondernemerscoach in te schakelen waarmee ik regelmatig kan sparren. Zo lukt het mij steeds beter om mijn voornemens wel te realiseren.

Wat heb jij nodig om je voornemens uit te laten komen?  Ik ben graag jou stok achter de deur.

Lindsey Hermans

Weet jij nog niet zeker tot welke groep jij behoort en ben jij dol op testjes?Doe dan de gratis test op de website van Gretchin Rubin

Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!