Balans is bullshit!


Ik weet het, dit is nogal een boute uitspraak van een coach die moeders helpt werkgeluk en balans in hun leven te brengen. Toch durf ik dit hierop te schrijven, omdat balans in mijn ogen streven is naar iets dat niet bestaat.

Herken je dit? Je hebt het altijd maar druk. Je slaapt slecht. Piekert veel. Je voelt je onrustig. Je hebt het gevoel te falen als moeder en werknemer van de maand zul je ook wel niet worden. Kortom je voelt dat je aan alle kanten tekortschiet en je weet niet precies hoe het komt. Shit, denk je, het zal toch niet?! Het zal toch niet die verdomde balans zijn, waar iedereen het over heeft?!

Wat is balans?
Volgens mijn vriend van Dale, betekent het evenwicht. Bij evenwicht gaan we er in de basis al vanuit dat er zoiets bestaat als te veel en te weinig is of negatief en positief, zoals bijvoorbeeld tussen stress en rust, waartussen een evenwicht moet bestaan.

Evenwicht gaat over gelijkwaardigheid, over evenveel.

Waarom zoeken we naar balans?
Iedereen wil gelukkig zijn. Een stressvrij en leuk leven, zonder tegenslagen of andere moeilijkheden die ons geluk in de weg staan. De realiteit is nou eenmaal dat het leven zo niet werkt. We krijgen allemaal onze portie tegenslagen te verwerken, die gelukkig meestal worden afgewisseld door genoeg gelukkige momenten. Dat is de balans die we zoeken. Het vervelende is alleen dat we niet in alle situaties zelf bepalen wanneer tegenslagen op ons pad komen. We hebben het er maar mee te doen als het zover is. Balans kunnen we niet afdwingen.

Werk- privebalans
Dat is een soort balans waarmee we snel moeten stoppen om die te zoeken. Er bestaat niet zoiets als een werkleven en een priveleven. We hebben allemaal maar 1 leven en daarmee moeten we het doen.

Stel je nou eens voor dat je 50% van je tijd werkt en 50% van de tijd besteedt aan je privéleven? Als je de helft van de tijd druk bent en de andere helft rust neemt, is jouw leven dan in balans?

Als jij je in die 50% van de tijd dat je aan het werk bent, je doodongelukkig bent, dan ben je ook met deze prachtige evenwichtige 50-50 situatie niet in balans. Dan ben je misschien zelfs met een 10-90 verhouding nog ongelukkig. Hier gaat het ook niet over balans of evenwicht.

balans


Waar gaat balans dan wel over?
Balans gaat in mijn ogen over kiezen hoe jij wilt leven en over doen wat bij jou past. Wanneer je weet wie je bent en wat jij belangrijk vindt in het leven, dan kun je kiezen. Als je weet wat wie je bent en wat je wilt heb je meer zelfvertrouwen. Dan kun je keuzes maken in je werk en in je priveleven die passen bij het leven dat jij wilt leven.

Dan kun jij meer leven in het nu, makkelijker accepteren wat er is en beter omgaan met onverwachte situaties die onvermijdelijk af en toe op je pad komen.

Voel jij je op dit moment uit balans? Lees dan eens de onderstaande tips en ga op zoek naar iemand die je kan helpen als je vastloopt.

1. Stop met het maken van onderscheidt tussen werk- en privéleven.
We hebben maar een leven. Een leven waarin we van alles doen, waaronder ook werken, punt.

2. Doe aan zelfreflectie
Vraag jezelf af waar balans voor jou werkelijk over gaat? Waar wringt het nu en waar verlang je naar?

3. Accepteer dat je leeft in een zekere mate van onbalans.
Het leven meer is dan een opeenvolging van gebeurtenissen waar je controle op kunt uitoefenen. Onverwachte dingen komen nou eenmaal op je pad. De kunst is om hiermee te leren omgaan, zie punt 4.

4. Ontwikkel zelfkennis, zelfvertrouwen en veerkracht.
Als je weet wie jij bent, wat jij wilt en welke keuzes bij jou passen, kun jij beter omgaan met alles wat je op jouw levenspad tegenkomt.

Wil jij graag meer rust in je hoofd, maar weet je niet goed hoe je dat kunt realiseren. Is stilzitten voor een meditatie niks voor jou, maar ga je liever actief aan de slag? Dan is intuïtief schrijven iets voor jou!

Tijdens mijn workshop schrijfkracht leer ik je de basis van intuïtief schrijven en ervaar je direct wat deze creatieve, actieve vorm van meditatie ook voor jou kan betekenen.

Kom je meedoen op 19 augustus? Deelnemen kost €15,- incl. BTW Aanmelden kan via info@hrmns.nl of kijk hier om meer te lezen over Schrijfkracht!