Balans is bullshit
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

Balans is bullshit!

Ik weet het, dit is nogal een boute uitspraak van een coach die o.a. moeders helpt meer werkgeluk en balans in hun leven te brengen. Toch durf ik dit hierop te schrijven, omdat balans in mijn ogen streven is naar iets dat niet bestaat.

Herken je dit? Je hebt het altijd maar druk. Je slaapt slecht. Piekert veel. Je voelt je onrustig. Je hebt het gevoel te falen als moeder en werknemer van de maand zul je ook wel niet worden. Kortom je voelt dat je aan alle kanten tekortschiet en je elke dag een paar uur tijd tekort komt. Het voelt gewoon niet fijn, je voelt je uit evenwicht, uit balans.

 

Je gaat op zoek naar balans, maar het lukt je niet om deze te vinden.

Dat is frustrerend, want de trein van het dagelijkse leven, die dendert gewoon maar door. Jij het gevoel hebt alsof je ongetraind aan een 24/7 marathon mee doet. Werken, kinderen, huishouden, werken, familie, werken, kinderen, huishouden, vrienden enz. Je bent constant bezig met alle bordjes in de lucht houden, en ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Alleen jij raakt steeds verder uitgeput en gefrustreerd.

 

Werk- privébalans

Heb je het over balans, dan gaat het meestal hierover. De balans tussen werk en privé. Volgens de Dikke van Dale betekend balans: evenwicht. Een soort 50-50 dus. Stel je nou eens voor dat je 50% van je tijd werkt en 50% van de tijd besteedt aan je privéleven? Is jouw leven dan in balans?

Als jij je nou in die 50% van de tijd dat je aan het werk bent, je doodongelukkig voelt, dan ben je ook met deze prachtige evenwichtige 50-50 situatie niet in balans. Dan ben je misschien zelfs met een 10-90 verhouding nog ongelukkig. Hier gaat het ook niet over balans of evenwicht. Het is daarom ook een soort balans waarmee we snel moeten stoppen om die te zoeken.

Je leven is niet op te delen in een werk en een privé deel.  Je hebt 1 leven. Een leven waarin je werkt, slaapt, zorgt, plezier maakt, verdriet hebt. Je weet niet hoelang dat leven is. We hebben het maar te doen met het leven dat ons gegeven is.

 

Waar gaat balans dan wel over?

We zoeken naar balans, omdat we denken dat we daar gelukkig van worden. We verlangen allemaal naar een stressvrij en leuk leven, zonder tegenslagen of andere moeilijkheden die ons geluk in de weg staan. De realiteit is helaas dat het zo nou eenmaal niet werkt. We krijgen allemaal onze portie tegenslagen te verwerken, die gelukkig meestal worden afgewisseld door genoeg gelukkige momenten. Het vervelende is alleen dat we niet meestal niet zelf bepalen wanneer er tegenslagen op ons pad komen. We hebben het er maar mee te doen als het zover is.

De balans die we allemaal zo massaal zoeken gaat hier over. Het gaat over zelfkennis, zelfvertrouwen en veerkracht!

” Balans ontstaat wanneer jij keuzes maakt die passen bij wie jij bent en wat jij wilt. “

Wanneer je weet wie je bent en wat jij belangrijk vindt in het leven, dan heb je meer vertrouwen in jezelf en de keuzes die jij wilt maken. Als jij volledig achter jezelf kunt staan, jezelf goed vindt zoals je bent, kun je makkelijker accepteren wat er is en beter omgaan met onverwachte situaties en tegenslagen. 

Voel jij je op dit moment uit balans? Lees dan eens de onderstaande tips en ga op zoek naar iemand die je kan helpen als je vastloopt.

 1. Stop met het maken van onderscheidt tussen werk- en privéleven.
  We hebben maar een leven. Een leven waarin we van alles doen, waaronder ook werken, punt.
 2. Doe aan zelfreflectie
  Vraag jezelf af waar balans voor jou werkelijk over gaat? Waardoor voel jij jezelf nu niet in balans? Waar verlang je werkelijk naar?
 3. Accepteer dat je leeft in een zekere mate van onbalans.
  Het leven meer is dan een opeenvolging van gebeurtenissen waar je controle op kunt uitoefenen. Onverwachte dingen komen nou eenmaal op je pad. De kunst is om hiermee te leren omgaan, zie punt 4.
 4. Ontwikkel zelfkennis en vergroot je zelfvertrouwen en veerkracht.
  Als je weet wie jij bent, wat jij wilt en welke keuzes bij jou passen, kun jij beter omgaan met alles wat je op jouw levenspad tegenkomt.

Wil jij graag geholpen worden bij het vergroten van je zelfkennis, zodat jij keuzes kunt maken die bij jouw passen en jij daarna vanzelf meer balans ervaart? Kom dan gerust eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag wat ik hierin voor jou kan betekenen.

Lindsey Hermans
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Hey!
Wat leuk dat je er bent!

Helaas bied ik op dit moment geen trajecten loopbaanbegeleiding aan.

Wil je op dit moment toch hulp bij je loopbaan? Lees dan gerust eens mijn inspiratie blogs of download mijn gratis e-book: Werk. Gelukkig!