Vind mij leuk, alsjeblieft!


"Vecht tegen je angst, en het zal je leven voor je leiden.
Omarm je angst en het zal je moed vergroten."

Begin van dit jaar ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Ik vind het helemaal te gek. Zelf bepalen wat je doet en wanneer je het doet. Eigen trainingen bedenken, workshops geven, mensen helpen in hun loopbaan. Ik doe het met enorm veel plezier. Toch is zo'n eigen bedrijf niet altijd heel lief voor je en daar kwam ik al vrij snel achter. Het drukt je met je neus precies op hetgeen dat je moeilijk vindt en bij mij is dat angst voor afwijzing.

vecht sterk kracht


Een angst die zich ontwikkelde in mijn jeugd.
Een angst die er op een zeker moment zelfs toe heeft geleid dat ik een angststoornis ontwikkelde en die mijn leven een behoorlijke periode flink in de greep hield.

Door die angst om afgewezen te worden hield ik het liefst iedereen te vriend. Dat deed ik door mezelf aan te passen, mezelf onzichtbaar te maken en conflicten uit de weg te gaan. Nog steeds doe ik er veel voor om te zorgen dat mensen mij niet vervelend, stom, raar, gek of iets anders negatiefs vinden. Heel realistisch en ook ontzettend handig als ondernemer, NOT!

Als ondernemer is zichtbaar zijn, je eigen mening geven, naar buiten treden, uniek zijn essentieel.
Ik, die onzichtbaar zijn dus wel erg fijn en veilig vindt voelen, heb dan ook de nodige hobbels - al voelt het eerder als Mount Everest-achtige bergformaties - moeten overwinnen. Elke keer dat ik naar buiten treed loop ik de kans om mijn grootste angst tegen te komen, want ik weet 100% zeker, die afwijzingen gaan er zeker komen.

In dit geval was het aan mij de keuze. Of ik geef mijn grootste passie op en ga weer lekker voor een baas werken. Die angst voor afwijzing, ach die ontliep ik toch al jaren met vrij veel succes dus dat moet nog wel wat jaren lukken. Of ik ga voor mijn droom en laat mijn leven niet langer leiden door angst.

Je snapt het al, ik koos voor nr. 2! Dat betekende voor mij dat ik moest leren omgaan met mijn angst voor afwijzing. Hoe ik dat doe?

De sleutel voor het omgaan met angst voor afwijzing zit voor mij in drie dingen:

1. Bewustwording.
Ik ken mijn angst door en door. Ik weet wanneer “het” mij bang maakt en ik weet inmiddels ook dat het niet meer is dan een gedachte in mijn hoofd. Die gedachte verdwijnt tegenwoordig redelijk snel door even weg te gaan uit mijn hoofd. Dit doe ik door me simpelweg te concentreren op mijn ademhaling. Adem in, adem uit.

2. Actie!
Ik doe juist de dingen die ik eng vind. Ik schrijf dat blog, ik ga naar die netwerkbijeenkomst, spreek die interessante mensen aan, geef die training.

Met klotsende oksels, een droge mond en gierende zenuwen maar ik doet het.

Mijn drang om mijn praktijk tot een succes te maken is zo groot dat ik veel meer durf. En ik merk dat hoe vaker ik dingen doe waar ik de bibbers van krijg, hoe makkelijker het wordt. Makkelijker, niet makkelijk dus! Soms duurt het dagen voordat ik eindelijk die blog durf te plaatsen of dat ene contact heb durven bellen. Maar ik doe het wel!

En dan is het afwachten. Komen er reacties? Zijn ze positief dan voelt dat goed en geeft het mij vertrouwen en energie. Zijn ze negatief dan voelt het naar en doet het pijn. Dan hoor ik een akelige strenge vrouw in mijn hoofd die zegt: Zie je wel! Je kunt het helemaal niet. Je bent een mislukking en iedereen ziet dat jij het niet kan!

Gezellig hoor! Deze klinkt nog best aardig. Goed: adem in, adem uit. En door naar het volgende en laatste punt: acceptatie.

3. Acceptatie.
Toen ik zelf werd gecoacht ontdekte ik waar mijn angst vandaan komt. Dit was voor mij de belangrijkste stap om mijn angst te begrijpen en accepteren. Nu is het veel meer oké dat ik bang ben.

Als ik een afwijzing krijg of iemand heeft kritiek dan doet dat pijn. Deze pijn wordt echter alleen maar groter en erger als ik ermee in gevecht ga, als de pijn er niet mag zijn. Juist door te accepteren dat een afwijzing pijn doet krijgt het gevoel sneller een plaats. Het doet nog steeds even (of wat langer) pijn maar het is niet alles overheersend en beter nog ik heb geen last meer van mijn angststoornis!

Het lukt mij steeds sneller om objectief te kijken naar de afwijzing. Wat zegt deze persoon, wat zegt het over deze persoon, wie is deze persoon en wat kan (en wil) ik ermee.

Met de drie handvatten als leidraad lukt het mij steeds beter om te doen wat ik zelf wil ondanks (of zelfs dankzij) mijn angst om afgewezen te worden.

Hoe is dat bij jou? Doe jij dingen niet, die je wel graag zou willen doen omdat je bang bent dat anderen je erom zullen afwijzen? Hoe ga jij om met die angst voor afwijzing?

Liefs,


Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan, maar laat jij je nog tegengehouden door angst? Overwin je angst en zet die eerste stap. Neem contact met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag samen met jou of ik de aangewezen persoon ben om jou te helpen.

Contact