inspirerende lessen eva jinek
LINDSEY HERMANS

LINDSEY HERMANS

3 inspirerende lessen die je kunt leren van Eva Jinek

She is back! Daar ben ik blij om want, I love Eva.

 

Eva Jinek, ik vind haar een van de meest inspirerende tv-vrouwen die er zijn, en ik keek er dan ook ontzettend naar uit om haar terug te zien op tv. Als geen ander switch ze van een diepgaand journalistiek onderwerp, naar de uitverkochte show van de Toppers. Van een slachtoffer van een verschrikkelijke aanslag naar een luchtig interview met Gerard Joling.

 

Vorig jaar zomer kondigde ze het aan: ik vertrek. Niet naar een bouwval in zuid-frankrijk of een onbebouwbaar stuk grond in Suriname. Nee ze vertrok van de NPO naar RTL.

 

Al weken voor ze dit aankondigde werd er gespeculeerd en de reacties naar haar coming-out waren…..precies wat je tegenwoordig zo’n beetje in Nederland kunt verwachten. Iedereen had zijn mening al klaar.

 

Met argus ogen werd er gekeken naar die succesvolle vrouw die op het punt stond iets heeeeuuul stoms te doen. Overstappen naar de commerciëlen dat was gewoon dom. Het zou de ondergang van haar carrière betekenen. Ze was te ambitieus. Ze was alleen maar bezig met het grote geld en dat is niet oké.

 

Wat is het toch met ambitieus zijn als vrouw in Nederland. Een beetje ambitie, dat is oké maar oh wee als je TE ambitieus bent of TE succesvol. En dan ook nog veel geld verdienen, jakkes! Doe normaal.

 

 

Hoge bomen, vangen veel wind zaag je om

In Nederland is het niet genoeg dat hoge bomen meer wind vangen, nee het liefst wordt er korte metten gemaakt met hoge bomen. Omzagen dus.

 

We hebben niet voor niks een heel assortiment aan spreekwoorden “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, “Bescheidenheid siert de mens” of “Je moet je kop niet boven het maaiveld uitsteken” die je waarschuwen om vooral gemiddeld te zijn. Het zit diepgeworteld in onze cultuur om “gewoon” te zijn.

 

Wanneer je door je ambitie of wat je verdient boven de “normaal” uitsteekt, dan vindt men dat niet oké. Dat je super hard hebt gewerkt om te komen waar je nu staat, dat lijkt niks uit te maken. Helemaal als je dan ook nog vrouw bent.

 

Hoe anders is dat in Amerika. Het land waar succes en ambitie wordt omarmd. Waar “good for you” te reactie is op het succes van een ander. Oke, natuurlijk is ook in dit land niet alles awesome! maar negatief over ambitie en succes dat doen ze hier niet.

 

Eva – wellicht dat haar oorsprong in de USA er mee te maken heeft – liet zich er niet door gek maken. Ze volgde haar eigen carrière-koers, en dat maakt haar nog leuker en een grote inspiratiebron.

 

Dit zijn volgens mij drie inspirerende lessen die je als werkende vrouw kunt leren van Eva Jinek.

 

 

1. Ga voor wat je wilt. Zet door, geef niet op

Eva weet heel goed wat ze wil. Van huis uit krijgt ze mee om te gaan voor wat ze wil. Ze pakt en creëert kansen waar dat kan. Vraagt om wat ze nodig heeft. Verzamelt de juiste mensen om zich heen en GEEFT NOOIT OP.

 

Nee natuurlijk zal niet alles meteen lukken. Falen dat doen we van nature liever niet, maar voorkomen dat kan ook niet. Zeker niet wanneer je ergens helemaal voor wilt gaan en jij je “kop boven het maaiveld” uit steekt. Wie herinnert zich niet het “boobies” incident of de tijd dat Eva werd af geserveerd als “ijskonijn”.

 

Niet iedereen zal aan de zijlijn staan te juichen om jou aan te moedigen. Er zal kritiek zijn en weerstand, maar vraag je daarbij wel altijd een ding af. Wie zijn de mensen die kritiek leveren?

 

Hebben de mensen die kritiek geven jouw belang voor ogen? Of voelen ze zich bedreigt en zijn ze gegijzeld door hun eigen beperkende overtuigingen? Filter kritiek die je krijgt op nuttig (hier word ik beter van/groei ik door) en nutteloos (komt voort uit jaloezie en/of angst). Het moge duidelijk zijn dat je die laatste vorm daarna kunt negeren.

 

Wanneer jij een duidelijk doel voor ogen hebt, ga er dan voor. Zet door en verzamel het liefst een paar mensen om je heen die je aanmoedigen en geloven in wat jij wilt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger.

 

 

2. Sta voor jouw waarde

 Jinek. Onveranderd.

Een betere slogan bestaat er niet. Het is precies wat ik zei toen ze haar transfer aankondigde. Prima dat ze naar RTL gaat, als het programma maar niet veranderd. Bij een goede talkshow passen geen reclame blokken. Als kijker wil je als het ware aan tafel zitten. Je bent onderdeel van de dynamiek. Reclames maken je tot een buitenstaander, een toeschouwer.

 

Eva weet dat en wat deed ze dus heel slim? Ze onderhandelde en hup weg zijn de reclameonderbrekingen. En of ik nou de 1 of de 4 indruk op mijn afstandsbediening, maak geen snars uit. Of het decor nou oranje of pimpelpaars is. Het programma is en blijft hetzelfde, zolang Eva Jinek de show maar leidt.

 

En ja, ze zal nu vast veel meer betaald krijgen. Good for her! Als je een van de beste, of zal ik gewoon zeggen DE beste talkshow host van Nederland bent en jouw naam verbonden is aan een programma dat al jarenlang zijn succes heeft bewezen, dan mag je gaan staan voor je waarde.

 

Een ondernemer stemt de prijs van haar aanbod toch ook af op de waarde die ze daarmee biedt. Ervaring en positie in de markt zijn onderdeel van die waarde. Je mag verdienen wat je waard bent. Punt. Uit.

 

Werk jij al jaren in dit specifieke werkveld? Dan heb jij waarschijnlijk kennis die veel van jou collega’s niet hebben. Heb jij een achtergrond die anders is dan anderen waardoor jouw kijk op de projecten die je doet anders is en je waardevolle ideeën in kunt brengen. Dan verhoogt dat jouw waarde als werknemer of ondernemer.

 

Wat is jouw waarde in het werk dat je doet? Wat onderscheidt jou van anderen? Zorg ervoor dat je die waarde kent. Heel handig als je gaat onderhandelen over je salaris of nieuwe prijzen gaat vaststellen voor je onderneming.

 

 

3. Wees niet bang succesvol te zijn

Eva floepte het eruit in haar eerste uitzending: “Competitie tussen shows is goed. Als ik maar win!” Zo eerlijk en zichzelf. Waarschijnlijk roept ze daar een bak kritiek mee over zich heen, maar ik vond dit een geweldig moment. Dit is wie ze is. Ze wil succesvol zijn en daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog, deze grondhouding zorgt er zeer waarschijnlijk voor dat het haar lukt.

 

Wees vooral eerlijk naar jezelf over wat je wilt bereiken. We spreken vaak onze ambitie niet uit, omdat we bang om te falen. Het is een beschermingsmechanisme. Stel je nou eens voor dat het mislukt. Je wordt ontslagen, je onderneming draait geen omzet – of in haar geval -, het programma flopt. Als je jezelf al hebt verteld dat het niet gaat lukken, dan komt deze tegenslag een stuk minder hard aan. Gek genoeg helpt een negatieve instelling je ook niet. Wanneer je denkt “ik verlies toch” of “het wordt toch nooit een succes” dan is de kans groot dat je gelijk krijgt.

 

Je moet eerst zelf geloven in wat je wilt bereiken, voordat je anderen kunt overtuigen.

 

 

Jij bent aan zet

Wil je iets bereiken, ga er dan voor! Laat zien wie je bent en sta voor wat je waard bent.

 

Dat is de boodschap waarmee ik dit blog wil eindigen. Een advies dat ik overigens zelf ook nog als een mantra elke dag kan herhalen. Je mindset veranderen doe je nou eenmaal niet van de ene op de andere dag, maar elke kleine stap is daarom al winst. 

 

Lindsey Hermans

Wist je dat loopbaanbegeleiding je helpt om met meer zelfvertrouwen te kiezen voor wat echt bij je past? Door meer inzicht in wie je bent, weet je beter wat je wilt.


Meer weten over loopbaanbegeleiding?  Kijk dan eens hier.

Loopbaanbegeleiding
Bericht delen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp